Турция плаши с напускане на Евробаскет

Спорт
11:36 - 05 Септември 2022
1832
Турция плаши с напускане на Евробаскет

Помощник треньорът на националния тим на Турция по баскетбол Хакан Демир разкри за скандални сцени след дисквалификацията на Фуркан Коркмаз в четвъртата част на двубоя с Грузия, а вицепрезидентът на Турската федерация по баскетбол Йомер Онан заплашва, че страната ще напусне eвропейското първенство в Тбилиси, ако домакините не осигурят записи от охранителните камери.

По думите на Демир на пресконференцията, се е стигнало до бой между Коркмаз и трима играчи на Грузия, плюс хора от охраната на залатаq след като турският национал е бил атакуван от тях, когато бе изпратен към съблекалните.

„Дойдохме тук да играем баскетбол, нищо повече от това и всичко трябва да е на терена, но за съжаление има голям скандал извън терена, а това не е хубаво за спорта. Това трябваше да е само баскетболен мач, но не беше така. Имаме още два мача тук. За съжаление това, което се случи в коридорите и в съблекалнята не е добре да спорта. Ще проверим всички охранителни камери. Очаквахме повече гостоприемство и повече джентълменско поведение. На терена имаше добър баскетбол, но сме разочаровани от случилото се. Атмосферата беше много добра и да, имаше напрежение на терена между играчите. Но, когато те отиват в съблекалнята, трима от грузинския национален отбор плюс охраната причиняват бой, което е недопустимо. Грузия победи и ги поздравяваме, но това няма значение сега. Важното е това, което става в коридора и тази новина стигна до нашите играчи, как наш състезател е бил атакуван. А също и как 22 секунди са били спестени в хода на двубоя“, заяви Хакан Демир след срещата с Грузия в „Тбилиси Арена“ в неделя вечер.

Той участва на пресконференцията, тъй като старши треньорът на турския състав Ергин Атаман също бе дисквалифициран по време на срещата.

Държавният тим на Турция протестира официално срещу резултата, тъй като 22 секунди са били изгубени от часовника, който показва времето в мача, след сблъсъка между Коркмаз и грузинския национал Дуда Санадзе, а изявлението на Онан малко по-късно, цитирано от турското издание Eurohoops, гласи: „Не може играч да бъде атакуван така, когато отива към съблекалнята. След мача се стигна и до сблъсък с полицията. Информирал съм представителите на Международната федерация по баскетбол. Нека никой не се заблуждава, че сме глупави. Трябва да ни предоставят записите от камерите в коридорите минута по минута без нищо да липсва. Ако не ги получим, ще напуснем турнира.“

От лагера на Турция посочват, че спречкването между Коркмаз и Санадзе на терена и първото отсъдено нарушение е при оставащи 4:48 минути в четвъртата част, а играта се подновява при 4:26 минути светещи на таблото. Около 10 минути бяха необходими, за да бъде потушено напрежението в залата.