Турция празнува 100 години от републиката на Ататюрк

Занмена, плакати и ликът на Ердоган са поставени навсякъде в страната - от столицата до най-затънтените кътчета

Новини
12:31 - 28 Октомври 2023
4594
Турция празнува 100 години от републиката на Ататюрк

Празнично настроение цари в столицата Анкара по повод предстоящата 100-годишнина от основаването на Република Турция, предава БТА.

Утре – 29 октомври (националният празник на страната) с много тържествени прояви в цялата страна ще бъде отбелязана 100-годишнината от провъзгласяването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

Още преди две седмици на много места в столицата Анкара бяха окачени турски флагове и плакати с поздравления по повод годишнината, както и плакати с основателя на Република Турция Ататюрк.

С наближаването на празника тържествената атмосфера цари навсякъде в града, най-вече в централните райони. Флагове и плакати са окачени на всички централни булеварди и улици, включително на известния бул. „Ататюрк“, на улиците „Туналъ“, „Есат“, „Гювенлик“, както и на много заведения в центъра на града.

Целият площад Къзълай е украсен със знамена и плакати. На самия площад и на високите сгради в района има монитори, на които се излъчват кратки филмчета за основаването на Републиката, както и поздравления, включително от президента Реджеп Тайип Ердоган. По високите здания са окачени гигантски флагове на Турция. Особено празнична е атмосферата във вечерните часове.

Жителите и гостите на града масово заснемат с телефоните си тържествената атмосфера в столицата.  

По повод 100-годишнината в Анкара са организирани безплатни концерти с участието на известните турски изпълнители Гюнеш, Зейнеп Бастък, Беге, Хадисе, Джандан Ерчетин, Мурда.

В училищата и детските градини тази седмица също са организирани тържества по повод празника. Всички деца, участващи в проявите, са били облечени в червено и бяло (цветовете на турския флаг).

В много магазини се продават дрехи за деца и възрастни в червено и бяло, както и с празнични изображения по повод 100-годишнината от основаването на Република Турция.

Магазините за дрехи, включително водещите марки, предлагат различни намаления на стоките по повод празника. Намаления по повод годишнината има дори в салоните за красота.