Турция се подигра на Швеция, отмени посещение на министъра на отбраната

Ердоган се ядоса, че шведските власти са разрешили провеждането на протести в Стокхолм срещу него

Новини
12:02 - 21 Януари 2023
2357
Турция се подигра на Швеция, отмени посещение на министъра на отбраната

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви днес, че планираното посещение на шведския му колега в Анкара е отменено, след като шведските власти са разрешили провеждането на протести в Стокхолм, предаде Ройтерс.

"На този етап посещението на шведския министър на отбраната Пал Йонсон в Турция на 27 януари се обезсмисля. Така че ние отменихме посещението", заяви Акар.

Шведският министър на отбраната Йонсон планираше да пътува през следващата седмица в Анкара по покана на турския си колега, което се случва в момент, когато скандинавската страна се надява да подтикне Турция да ратифицира  кандидатурата ѝ за присъединяване към НАТО.

Акар заяви, че е обсъдил липсата на мерки за протестите в Швеция срещу Турция с президента Тайип Ердоган и е предал реакцията си на шведския си колега в рамките на срещата на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна.

"Недопустимо е да не се предприемат действия или да не се реагира на тези (протести). Трябваше да се направят необходимите неща, да бъдат предприети мерки", заяви Акар според изявление на турското министерство на отбраната.

Вчера Турция привика шведския посланик заради разрешението на властите за протест, по време на който ще бъде изгорен свещеният  за мюсюлманите Коран в близост до турското посолство в Стокхолм.