Турция ще пусне Финландия и Швеция в НАТО

Новини
16:55 - 28 Май 2022
5398
Турция ще пусне Финландия и Швеция в НАТО

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази увереност, че възраженията на Турция срещу присъединяването към НАТО на Швеция и Финландия бързо може да бъдат преодолени, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция във Вашингтон с гостуващия финландски външен министър Пекка Хаависто Блинкън заяви, че САЩ нямат причини да смятат, че няма да бъде потърсено решение на безпокойствата на Турция. Изказването му дойде, след като турският министър на външните работи заяви, че Финландия и Швеция ще трябва да направят "конкретни стъпки" преди Анкара да подкрепи тяхното членство. "САЩ напълно подкрепят присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса и продължавам да вярвам, че и двете в скоро време ще станат членки на НАТО", каза Блинкън. "Очакваме с нетърпение да можем да наречем Финландия и Швеция свои съюзници", добави той.

Хаависто на свой ред каза, че неговата страна и Швеция са провели в последно време "добри преговори" с турците във връзка с техните безпокойства и че дискусиите ще продължат с намерение въпросите да бъдат разрешени преди срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни. "Договорихме се да продължим тези преговори", каза Хаависто. "Смятаме, че тези проблеми, които Турция повдига, може да бъдат разрешени. Надяваме се, че известни резултати може да бъдат постигнати преди срещата на върха на НАТО".

Швеция и Финландия подадоха официално кандидатурите си за членство в НАТО миналата седмица. Присъединяването им към Алианса се нуждае от подкрепата на всичките 30 държави членки, но Турция, която притежава втората най-голяма армия в НАТО, има възражения. Тя се аргументира с предполагаема подкрепа за кюрдски бойци, считани от Анкара за терористи, и ограничения върху продажбата на оръжия за Турция, посочва АП. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви по-рано, че преговарящите делегации на Финландия и Швеция са получили документи, подробно описващи турските безпокойства, в т.ч. информация за терористични групировки, по време на посещението си в Турция тази седмица.