Турция спря сделка за хеликоптери с Италия

Стойността на сделката е близо 70 милиона евро с опция за допълнителни доставки на обща стойност от 150 милиона

Новини
08:23 - 12 Април 2021
1167
Турция спря сделка за хеликоптери с Италия

Турция е решила да замрази сделката за закупуването на десет хеликоптера от Италия в отговор на изявленията на италианския премиер Марио Драги, който в четвъртък нарече турския президент Реджеп Тайип Ердоган "диктатор", информира БТА.

Според публикация на италианския вестник "Република" става въпрос за сделка за доставката на десет хеликоптера AW169 на италианския държавен консорциум Leonardo, договорена през март. Стойността на сделката е близо 70 милиона евро с опция за допълнителни доставки на обща стойност от 150 милиона.

Отправени са били предупредителни послания към две други частни компании и към енергийния концерн Ansaldo Energia, който има дял от 40 процента в компания, която преговаря за покупката на електроцентрала край Истанбул.

В четвъртък Марио Драги обвини Ердоган, че е унизил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Тогава двамата мъже седнаха на единствените два приготвени стола, а за нея остана място на съседния диван, което предизвика размяна на обвинения между ЕС и Турция за това кой е отговорен за протоколния гаф.

По този повод италианският премиер заяви по адрес на Ердоган: "С тези, нека си го кажем, диктатори, с които така или иначе ни се налага да взаимодействаме, трябва да сме откровени, когато изразяваме различни виждания или мнения".

В петък турското външно министерство извика италианския посланик и поиска извинение от Италия за думите на Драги.