Турция забрани хлорохина за Covid-болни

Отстраниха препарата от рецептурника на здравното министерство

Новини
17:31 - 08 Май 2021
3070
Турция забрани хлорохина за Covid-болни

Турция забрани употребата на хидроксихлорохин - препарат, който се използва за лечение на болни от COVID-19.

Лекарството е било премахнато от рецептурника на здравното министерство, тай като е било установено, че е "неефикасно", съобщи информационната агенция Ихляс.

Хидроксихлорохинът в продължeние на не малко време през първия и втория етап на пандемията на коронавируса в Турция се ползваше активно при лечение на болните от COVID-19 по препоръка на здравното министерство. А здравният министър Фахреттин Коджа и други експерти разказваха в телевизионни интервюта за ефикасността на препарата.

След разразилите се спорове, в които преобладаваха негативните оценки, и след като редица страни по препоръка на Световната здравна организация забраниха лечение с Хидроксихлорохин, турското здравно министерство предприе радикални мерки. Отначало с циркулярно писмо предупреди болничните заведения да не използват препарата.

Последва още по-радикална мярка - отстраняването на препарата от рецептурната листа на здравното министерство, което има смисъла на забрана за продажба и ползване при лечение на болни от COVID-19.

Междувременно турското здравно министерство вчера за пръв път отчете известен спад в смъртните слечаи от COVID-19 за деня.

На 7 май здравните власти съобщиха, че 278 души са починали през последното денонщие. Намалението в броя на жертвите се отчита на фона на данните от предишните дни, когато починалите надхвърляха 350 души за денонощие.

Здравните власти регистрираха тенденция на спад в броя на заразените през послдната седмица.

По данни на здравното министерство на 7 май са били установени 20 107 новозаразени спрямо данните отпреди една седмица, когато бяха достигнали 35 хиляди дневно.