Турция забранява съкращенията за 3 месеца в кризата

Правителството в страната отсрочва всички данъци и разходи на общините в кризата

Новини
11:23 - 09 Април 2020
1438
Турция забранява съкращенията за 3 месеца в кризата

Турция обмисля да забрани съкращенията на служители за срок от три месеца, за да няма резки удари върху трудовия пазар в страната, съобщава турската частна телевизия НТВ. Кабинетът вече обсъжда този проект.

Възможно е президентът Реджеп Тайип Ердоган да удължи забраната за прекъсване на трудовите отношения на работодателя с работника и до шест месеца, предаде БТА.

Работодателите обаче ще имат право да пускат служителите си в неплатен отпуск. В такъв случай те ще получават компенсация в размер на 39,24 лири (около 4,60 евро) от държавния фонд за обезщетяване при безработица.

Кабинетът в Турция планира да бъде предоставена възможност за осигуряване на грижи и помощ при извънредни ситуации като епидемия, земетресение, природни бедствия и пр. за възрастните, хората с увреждания и други социални групи, без да се взима предвид финансовото им положение, осведомява НТВ.

Правителството отсрочва също така всички данъци и разходи на общините по време на епидемията без натрупване на лихви и увеличения.