Туринабол - веществото, което е в организма на Йомов

4-хлородехидрометилтестостеронът може да бъде открит в кръвта до 250 дни след последния прием

Спорт
17:37 - 30 Август 2022
6640
Туринабол - веществото, което е в организма на Йомов

Ясно е забравеното вещество, открито в организма на футболния национал Георги Йомов. В списъка на Националния антидопингов център е посочен анаболният стероид туринабол, известен с химичното си наименование като 4-хлородехидрометилтестостерон, е хлорирано производно на метилтестостерон, съобщава Би Ти Ви.

Справката показва, че въпросното съединение има анаболни и андрогенни свойства и е популярен анаболен стероид сред начинаещите и сред опитните спортисти. Задържа азот в тялото и стимулира качването на мускулна маса, стимулира синтеза на протеини и така възстановява мускулната маса, забързва производството на червени кръвни клетки и повишава издръжливостта на тялото, активен е в организма до 16 часа след прием.

Туринабол може да бъде открит в кръвта до 250 дни след последния прием. Употребата е забранена както по време на състезанията, така и между тях. 

Става ясно още, че пробата е дадена на 28 юли, а правата на Йомов са спрени близо месец по-късно - на 25 август.

През въпросния период футболистът участва в пет мача за ЦСКА: срещу Берое и Септември в първенството, в двата двубоя срещу Сейнт Патрикс от третия предварителен кръг на Лигата на конференциите и в първия сблъсък срещу Базел от плейофите на същия турнир.

Още двама български спортисти са уличени в употреба на същото вещество от началото на годината - хокеистът Иван Ходулов и състезателят по риболовен спорт Димитър Кръстев.

Сред последните санкционирани заради дехидрохлорметилтестостерон са хокеистите Максим Евтимов и Богдан Иванов, хандбалистът Живко Димов и боксьорът Теодор Коев. Наложените наказания варират от 3 до 4 години.