Туристи продължават да резервират екскурзии в Турция

Истанбул и Анталия - главните дестинации за чужденците не са засегнати

Новини
23:30 - 11 Февруари 2023
4754
Туристи продължават да резервират екскурзии в Турция

Турската лира се срина до рекордно ниски нива в резултат на земетресението. Веднага след него 1 долар струваше 19 лири, но по-късно валутата се възстанови от спада. Властите на страната все още не са готови да споделят прогнози за това колко ще струва възстановяването на засегнатите от бедствието региони. Геоложката служба на САЩ изчислява, че загубите могат да възлязат на около 2% от БВП на Турция. 

Земетресението разруши или временно спря някои от инфраструктурните съоръжения в страната. В момента е трудно да се каже какви ще бъдат последиците от природното бедствие, но най-вероятно то няма да се отрази на обмена на товари с Русия, Основните пристанища, обслужващи Черноморския басейн и Босфора, се намират в западната и северната част на страната. Те не са били засегнати. Не се очаква да бъдат нарушени и доставките на газ, макар да са нужни ремонти на определени места.  

Земетресенията засегнаха и туристическия сектор в Турция. Три летища в югоизточната част на страната преустановиха работа, а най-малко пет хотела се сринаха. 

Тъй като земетресението не засегна туристическите райони на Турция, а именно Истанбул и Анталия, полетите се изпълняват по разписание, а пътниците не отменят пътуванията си и всъщност продължават да резервират екскурзии за бъдещи дати.