Туристическият агент на украинците вече им предлага безплатни зимни курорти

Новини
20:23 - 03 Септември 2022
8422
Туристическият агент на украинците вече им предлага безплатни зимни курорти

Максим Комаров, който от началото на войната в Украйна рекламира безплатна почивка по морето на украинци в България, вече започна да предлага и такава в зимните курорти. Ето какво е написал на своята страница брокер №1 на украинските бежанци в България:

ВНИМАНИЕ!
За всички граждани на Украйна, които се нуждаят от безплатно настаняване за зимния период в България.
Стартираме предварителната регистрация на всички, които имат нужда от настаняване и биха искали да останат в България!
Колко знаят вече, че нашата организация е заселила в България над 4000 души от началото на военното състояние в Украйна!
За да се запишете е необходимо:
1. В коментарите под този прикачен пост напишете броя на хората, които трябва да бъдат поставени в една стая.
2. Посочете фамилията на един от членовете на семейството, на когото ще продължи резервацията. (Не предоставяйте номера и друга лична информация)
3. Направете репост на страницата си.
На страницата https://www.facebook.com/komaroff.org ще публикуваме всички възможни опции за БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

По петото поред плащане, обхващащо периода от 24.02.2022 г. до 31.05.2022 г. са верифицирани 1 831 572 броя нощувки с изхранване на стойност 73 262 880,00 лева без ДДС, респ. 79 734 097,40 лева с включен ДДС. Това е официалната статистика преди лятото. Все още няма информация колко ще струва на държавата издръжката на бежанците за летния сезон.

Максим Комаров рекламира на своята страница безплатните почивки, като комисионната му е 1000 украински гривни на човек. Той осигурява извозването им с автобуси до луксозните хотели. На страницата му се предлага и работа за украинските граждани – основно за аниматори и сервитьори. Няма обаче информация колко от тях са се възползвали от такива предложения. Заплатата е около 500-600 евро за 8-часов работен ден.

В социалните мрежи се появи информация, че украинските бежанци вече се връщат у дома, благодарение отново на Комаров, който им осигурява транспорт, но рекламата за настаняване в зимните курорти показва, че поне част от тях се готвят да се прехвърлят от морето, в планината. Ако се вярва на съобщението – отново безплатно.

Според официалната информация на МТСП украинските граждани, ползващи се с временна закрила имат право на социално подпомагане. След като се регистрират на настоящ адрес в България, те могат да подадат заявление до съответната дирекция „Социално подпомагане“ за отпускане на следните видове социални помощи:
♦ Еднократна социална помощ в размер до 375 лв.
♦ Еднократна целева социална помощ за издаване на лична карта. Размерът на помощта се определя индивидуално в зависимост от необходимите разходи, като максималният размер е до размера на 75 лв.
♦ Месечна социална помощ. Право на тази помощ имат хората и семейства, чийто доход за предходния месец е по–нисък от индивидуално определен диференциран минимален доход и отговарят на нормативно регламентираните условия.
♦Целева помощ за отопление – отпуска се за период от пет месеца за предстоящия отоплителен сезон. Периодът за кандидатстване е от 1 юли до 31 октомври.
♦Хората, които получават месечни помощи и целева помощ за отопление се осигуряват здравно за сметка на държавния бюджет.
♦Хората, които нямат доходи или лично имущество имат право на целеви средства за диагностика и лечение в лечебни заведения за болнична помощ.