Туристка оцеля 30 часа на -20 в Рила

42-годишната жена от Кюстендил е спасена от ПСС в Дупница, открита е при връх Харамията

Новини
11:30 - 20 Януари 2021
6690
Туристка оцеля 30 часа на -20 в Рила

Туристка оцеля при жестоко време в Рила - повече от 30 часа при минус 20 градуса, преди да бъде спасена от планинските спасители от Дупница. За това съобщи Кирил Чолаков от ПСС. Пострадалата е на 42 години и е от Кюстендил, предаде БТА. 

Вчера 42-годишната жена вдигнала по тревога дупнишките спасители. Имала е късмет заради забравения си багаж и съобразителността на катерачите от отряда, които дори не са били на дежурство по това време.

В понеделник жената пристигнала в новата хижа на Рилските езера. Казала, че отива към старата хижа и оставила багажа си. Когато спасителите се качили в новата хижа вчера, видели, че чантите стоели непокътнати пред входа. Това ги усъмнило и те разпитали хората в хижата и разбрали, че багажът е на дошла предишния ден туристка, която не е нощувала при тях. От съседни хижи също  не могли да помогнат. Двама от спасителите, които били на поход, намерили чанта с храна и вода и договор с мобилен оператор с данните на изгубилата се жена.

Благодарение на това успели да се свържат с нея. Тя обяснила, че се намира на хълм и не си чувства краката от кръста надолу.

Въпреки погрешно подадените данни за местонахождението й, жената била открита жива около 14 часа следобед вчера, в основата на връх Харамията.

Пострадалата е със сериозни измръзвания, дано да има късмет да се отърве леко, коментира Чолаков. Спасителите уточниха, че са открили жената на 2300 метра надморска височина, при минус 20 градуса, лошо време и гъста мъгла. След свалянето й от височините, туристката е откарана в "Пирогов", заради измръзванията на краката си.

Спасителите са категорични, че жената е имала голям късмет да оцелее при тези условия и с лоша екипировка. 

Снимката е илюстративна