Турската посланичка у нас: Петър е герой, за турската полиция е един от нашите

Алин Секизкьок увери, че извършителят на това тежко престъпление, ще бъде съден в Турция с цялата сила на закона

Новини
19:14 - 20 Ноември 2022
4967
Турската посланичка у нас: Петър е герой, за турската полиция е един от нашите

Петър е герой за нас, турската полиция го разглежда като един от своите, нашата болка е толкова силна, колкото и на българския народ. Това заяви в интервю за бТВ посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок. 

Граничният полицай Петър Бъчваров бе убит на 7 ноември по време на обход на границата с Турция край Елхово. Два дни по-късно турските власти задържаха двама братя, единият от които призна, че е стрелял срещу полицая от турска територия, през процеп в граничната ограда.

Дипломатът увери, че извършителят на това тежко престъпление, ще бъде съден в Турция с цялата сила на закона. 

За нас Петър е герой, той падна в борба за защита на границите на своята държава. Турската полиция го разглежда като брат, който е загубил живота си. Веднага след това изключително неприятно събитие турските власти задържаха отговорния човек. Той вече е в затвора и бих искала да уверя, че ще бъде наказан сериозно за престъплението, което е извършил, добави посланикът.

Във връзка с петимата заподозрени в съучастие в атентата в Истанбул, задържани вчера в България, посланик Секизкьок заяви, че българските и турските институции работят усърдно и в тясно сътрудничество, за да се установят всички подробности по случая. Тя обаче отказа да коментира различните версии, защото разследването не е приключило. Нямам информация дали тази група е подготвяла още атентати, това е чувствителна тема, каза още посланикът на Турция.

По темата с граничната ограда между Турция и България, дипломатът заяви, че по другите си граници с Ирак и Сирия страната й е инвестирала сериозни средства и са издигнати над 1000 км бетонни стени с модерна технология и оборудване. Разполагаме с 300 електрооптични кули и сензори, термални камери, бронирани автомобили за наблюдение, добави Айлин Секизкьок.