Турски композитор пристига за световна премиера на свое произведение в Перник

Новини
14:16 - 07 Ноември 2022
1995
Турски композитор пристига за световна премиера на свое произведение в Перник

Турският композитор Мехмет Немутлу пристига за световната премиера на свое произведение в Перник, съобщи на БТА диригентът на Камерен оркестър „Орфей“ маестро Райчо Христов.

Както БТА информира, тя ще се състои на 10 ноември в Двореца на културата и е част от втория Балкански фестивал на камерната музика „Духовни мостове“, който се провежда в града. Творбата ще бъде изпълнена от едни от най-добрите музиканти в жанра, посочи маестро Христов.

Квинтет за флейта, кларинет, цигулка, виолончело и пиано, написан от композитора, ще бъде изсвирен за първи път от Мартин Павлов – флейта, Росен Идеалов – кларинет, Сара Паносян – цигулка, Георгита Бояджиева – виолончело и Иван Керековски – пиано.

Мехмет Немутлу е роден през 1966 г. Учил е композиция в Държавната консерватория на университета в Анкара и в Истанбулската държавна консерватория към Университета за изящни изкуства „Мимар Синан“. Защитава докторантура през 2002 г.

Излъчвал е седмични радиопрограми в Ачик Радио и модерирал редовни дискусии в културния център „Япи Кредъ“. През ноември 2008 г. е поканен като композитор в резиденция на Международен център за композитори – Готланд, Швеция. От 1994 г. той е член на факултета в катедрата по композиция и теория на Истанбулската държавна консерватория към Университета за изящни изкуства „Мимар Синан“, където е професор от 2014 г. Той също така е съавтор, съредактор и преводач на няколко книги за „теория на рецепцията“ и „поетика“ на музиката и автор на много статии и есета.

Мехмет Немутлу е носител на първа награда в конкурса за композиция на клуба на Измир Сороптимист през 1990 г. След това през 1995 г. получава първа награда в турския отдел на конкурса „Млади композитори в Лайпциг“. Неговите произведения, включително предимно композиции за камерен ансамбъл, са изпълнявани широко в Турция и в чужбина.