Турските власти погнаха частните болници

Причината е смъртта на общо 12 новородени

Новини
18:53 - 19 Октомври 2024
3020
Турските власти погнаха частните болници

Турските власти са отнели лиценза на девет частни болници в Истанбул и на една частна болница в град Текирдаг заради смъртта на общо 12 новородени, причинена в тези болници. Това съобщи турският министър на здравеопазването Кемал Мемишоглу, цитиран от ТРТ Хабер.

По думите му болниците били замесени в разследването, което се води от републиканската прокуратура във връзка със смъртта на новородените. 

Сред санкционираните болнични заведения е и болницата на бившия здравен министър Мехмет Мюеззиноглу в Истанбул, съобщи ОДА ТВ.  

Скандалът стана обществено достояние, след като бяха разкрити действията на група лекари и здравни работници в Бърза помощ, които изпращали бебета, нуждаещи се от спешна помощ, в частни клиники вместо в спешните отделения в държавните болници, за да извличат финансови печалби. Частните клиники, в които изпращали бебетата, не само, че не разполагали с необходимите условия за лечение, но и лечението в тях е много по-скъпо от това в държавните болници.

Най-малко 12 новородени са починали, вследствие на това, че не са получили необходимата медицинска грижа, от която се нуждаели, т.е. съзнателно са били изпратени на смърт от престъпна група, в която участвали над 40 души, лекари, медицински сестри и социални служители, а вероятно и отговорни служители от въпросните болници, коментират местните медии.

В същото време републикански прокурор е поискал присъда от 10 до 589 години затвор за предполагаемия ръководител на престъпната група Фърат Саръ от областната болница Есенйурт в Истанбул, и общо 500 години затвор за другите участници в групата на ”убийците на бебета“, както я наричат в турските медии.
Двайсет и двама от подозираните 47 души се намират в ареста. Настоява се за осъждането им на най-строги наказания.

Според обвинителния акт от над 500 страници, начело на престъпната група е турски лекар, който е обвинен в умишлено убийство, ръководство на престъпна група и фалшифициране на официални документи.