Тя ли е изборът на ББ: Десислава Атанасова май ще е премиер

ГЕРБ следват актуалната мода в политиката - дами начело на изпълнителната власт

Новини
16:51 - 02 Декември 2022
6261
Тя ли е изборът на ББ: Десислава Атанасова май ще е премиер

Нежната, но тежка артилерия на ГЕРБ – Десислава Атанасова, най-вероятно е изборът на Бойко Борисов за кандидат-премиер на партията, твърдят източници на Lupa.bg от партийната централа. В понеделник, шефката на герберите в парламента ще получи първия мандат от президента Румен Радев на „Дондуков”2, където се очаква да бъде оповестена и новата й политическа роля.

В последно време хиперактивната Атанасова винаги е на първа линия в парламента, а и извън него, като с хъс изнася на гърба си най-нажежените дебати в пленарна зала. Няма спор, че демонстрира умение да атакува най-слабите места на опозицията. Амбициозната юристка стана автор на щампата "аматьори" на „Промяната” аматьори, а юридическата школа й помага да напипва правни абсурди на политическите опоненти.

С изявите си от парламентарната трибуна, Атанасова отдавна отне от популярността на острието Тома Биков, предишния кандидат за премиер Даниел Митов, че дори се научи да звучи по-убедително от философа Томислав Дончев.

Бившият вицепремиер също е бил сред вариантите на ГЕРБ за кандидат-шеф на проектокабинета, но все пак изборът на Атанасова е надделял в последния момент, като фигура, която винаги е на първа линия по най-горещите теми.

Даниел Митов този път няма да е фаворит, тъй като още преди време, Борисов спомена, че следващият кандидат няма да е бившият заместник на Иван Костов и ексвъншен министър. Освен това, напоследък Митов не бил и сред най-големите любимци на Борисов.

"Кандидатурата на Десислава Атанасова е в тон с новите тенденции в политиката жени да бъдат издигани на най-високият пост в изпълнителната власт", коментираха гербери.

Феноменът дами начело на изпълнителната власт е изключително актуален в последните години - изключителна популярност доби разкрепостената министър-председателка на Финландия Сана Марин, убедителна като премиер на Сърбия е Ана Бърнабич, един от последните примери е съвсем прясно избраната начело на Словения Наташа Пирц Мусар.