Убиецът Джок: Нямам пари да платя кръвнината!

„Да ме бяха убили оная вечер! Ако сега ме нападнат, няма да се защитавам, ще оставя да ме умъртвят”, обяви от Бусманци Полфрийман

Новини
14:52 - 28 Септември 2019
9845
Убиецът Джок: Нямам пари да платя кръвнината!

Предсрочно освободеният от затвора и въдворен в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци Джок Полфрийман обяви в интервю пред Сашо Диков, че няма финансова възможност да плати финансово обезщетение на семейството на убития от него Андрей Монов и пострадалия от ножа му Антоан Захариев.

Австралиецът бе осъден да изплати „кръвнина” от общо 450 000 лева, както и да лежи в затвора 20 години, но съдията Калин Калпакчиев отсъди Полфрийман да бъде пуснат 7 години по-рано от пандиза. След решението на съда мнозина призоваха Джок да бъде задължен да изплати „кръвнината”.

„Сумата, която дължа е толкова голяма, че даже на знам колко точно дължа. Сигурно вече е станала 1 милион лева с лихвите. Дори да плащам всеки ден всяка стотинка, която изкарвам до края на живота си, пак няма да мога да платя само лихвата. Когато ме арестуваха и вкараха в ареста, бях 21-годишно хлапе. Колко 20-годишни момчета познаваш, които имат половин милион лева? Кой може да върне толкова пари?! Аз не познавам такива хора, които да могат да платят...”, коментира от лагера в Бусманци Джок Полфрийман казуса с неплатеното финансово обезщетение.

Австралиецът обвини Христо Монов, баща на убития от него Андрей Монов, че лъже по негов адрес. Преди дни бившия депутат от БСП каза в интервю пред Би Ти Ви, че като тийнейджър Джок Полфрийман на два пъти е нападал хора с нож в родината си, но тъй като е бил непълнолетен, престъпленията не са влезли в досието му. „Това е лъжа, пълна лъжа и измислица! Всичко е лъжа, точка по точка, изречение по изречение!”, твърди Полфрийман.

Според думите му, той многократно съжалявал, че във фаталната вечер на 28 декември 2007 г. е използвал ножа си. „Имам вина за тази вечер, ако нямах нож, вероятно щях да съм мъртъв. Според присъдата ми, аз съм нападнал безпричинно 13 човека с нож като психопат. Не мога да коментирам това решение на съда, тъй като едно от условията за предсрочното ми освобождаване е, че признавам, че съм нападнал с нож голяма група от хора. Нищо, че се вижда от камерите как те ме замерят с павета. Много пъти съм съжалявал, че съм оцелял...

Купих ножа, защото няколко пъти съм бил пребиван в България. На Черно море веднъж, в Пловдив ме биха, защото съм имал брада. Пребивали са ме и защото съм говорил на английски език с приятелите си в заведение в Пловдив...Затова като дойдох в София за моя безопасност си взех нож...Сега казах на адвоката си, че ако ме нападнат на улицата протестиращи от ВМРО и „Атака”, аз няма да се защитавам. Ще оставя да ме убият! Нека тълпата ме убие! Сега всички се страхуват за моята безопасност. Защо се страхуват, че ще бъда убит, нали аз съм убиецът!?” не скри емоцията си пред Сашо Диков Джок Полфрийман.

Предсрочно освободеният от затвора убиец коментира, че 13-те души от агитката на „Левски”, които са го нападнали през декември 2007 г., вероятно са щели да го убият и след това да излязат на свобода, ако той е не е ползвал ножа си, за да се защити. „Какво щеше да стане, ако ме бяха убили? Щяха ли да арестуват някого? На Андрей Монов баща му е връзкар с БСП, на другия баща му е офицер от Българската армия, на трети е адвокат. Те бяха тринайсет човека, а аз сам. Какво щеше да стане, ако ме бяха убили? Щеше да дрънкат малко по телевизията, че австралиец е убит и толкова. Всяка година от Австралия щяха да питат какво става с разследването, а от България щяха да им казват, че се работи по случая...И толкова!”, каза Джок Полфрийман.