Убиха афганистанска депутатка в Кабул

Мурсал Набизада беше сред малкото жени, бивши народни представители, решили да останат в афганистанската столица, след като талибаните взеха властта в страната през 2021 година

Новини
18:08 - 15 Януари 2023
2549
Убиха афганистанска депутатка в Кабул

Бивша афганистанска депутатка и неин телохранител са били застреляни от неизвестен извършител в дома ѝ в Кабул, предаде АП, като се позова на местната полиция. 

Мурсал Набизада беше сред малкото жени, бивши народни представители, решили да останат в афганистанската столица, след като талибаните взеха властта в страната през 2021 година.

Това е първото убийство в Кабул на бивш афганистански депутат от времето на предишното управление след връщането на ислямисткото движение на власт.

Местен полицейски началник каза днес, че жената и неин бодигард били застреляни около 3:00 ч. (5:30 ч. българско време) вчера. Двамата били на първия етаж на жилището ѝ, използвано от нея и за офис.

Братът на Мурсал и друг неин телохранител били ранени. 

В къщата е имало и трети бодигард, който избягал от местопрестъплението, взимайки със себе си пари и бижута. 

Полицията заяви, че води разследване, но не коментира възможни мотиви за убийството. 

Набизада е била избрана за народен представител през 2019 година. Тя е била член на парламентарната комисия по отбрана и е работила в неправителствената организация "Институт за развитие и изследване на човешките ресурси".