Убиха трансджендър в Грузия ден след приетия закон срещу ЛГБТ+ организациите

Oчаква се управляващата партия „Грузинска мечта“ да продължи да ограничава правата на ЛГБТ+ общността в опит да увеличи рейтинга си. 

Новини
19:00 - 22 Септември 2024
3914
Убиха трансджендър в Грузия ден след приетия закон срещу ЛГБТ+ организациите

Популярната Кесария Абрамидзе – трансджендър актриса и модел в Грузия, беше намушкана смъртоносно в Тбилиси на 18 септември – само ден след като грузинските законодатели приеха закон, ограничаващ правата на ЛГБТ+ общността и в навечерието на парламентарен вот, който според грузинската опозиция ще е бъде съдбоносен геополитически избор.

Анализатори прогнозират, че убийството на Абрамидзе  със сигурност ще увеличи броя на грузинците, които ще напуснат страната уплашени, че ще бъдат преследвани заради сексуалната си ориентация. Само че и в Европа тези емигранти няма да са на сигурно място, посочва Ройтерс, защото в много страни на континента се прилагат списъци с т.нар. сигурни държави, каквато продължава да бъде и Грузия. Сред страните, смятащи кавказката република за сигурна, са Германия и Великобритания. Грузия е в германския списък на „сигурни държави“ от декември 2023 г., а в британския – от април 2024 г. 

Айеша Азиз – правен консултант в „Рейнбоу мигрейшън“, британска НПО, подкрепяща търсещи убежище представители на ЛГБТ+ общността, предупреждава, че в страните, които работят със списъци на сигурни държави, ползваната информация е остаряла и непълна. Азиз и други активисти настояват Грузия да бъде извадена от тези списъци, предвид одобреното от Тбилиси в последно време законодателство, и всяка молба да се разглежда поотделно.

Активистите обаче отчитат и факта, че убеждаването на правителствата да преразгледат списъците със сигурни държави може да бъде усложнено от все по-враждебната  антиимигрантска риторика в цяла Европа.

Битуват страхове, че ситуацията в Грузия може да продължи да се влошава с наближаването на парламентарните избори на 26 октомври, защото се очаква управляващата партия „Грузинска мечта“ (ГМ) да продължи да ограничава правата на ЛГБТ+ общността в опит да увеличи рейтинга си. 

Допитвания показват, че ГМ остава най-популярна, макар да е загубила част от привържениците си откакто получи крехко парламентарно мнозинство през 2020 г., отбелязва Ройтерс.

Деветнайсетгодишният активист за правата на ЛГБТ+ общността Лукас Аблотия, получил убежище в Белгия след нападения срещу прайд шествието през 2023 г. в Тбилиси, каза, че новият закон разкрива истинското хомофобско лице на правителството.