Убиха трима испански туристи в Афганистан

За атаката най-вероятно ще бъде обвинено афганистанското разклонение на групировката "Ислямска държава", която е противник на талибаните

Новини
15:27 - 18 Май 2024
3650
Убиха трима испански туристи в Афганистан

Трима испански туристи и един афганистанец са убити при въоръжено нападение в Централен Афганистан.  Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани.

Най-малко четирима души са арестувани след нападението.

Тримата загинали испански граждани са от Каталуния, потвърди в социалната мрежа Екс регионалният премиер на областта Пере Арагонес. Испанец е и един от ранените.

Министър-председателят на Испания Педро Санчес заяви, че е потресен от новината. От Министерството на външните работи подчертаха, че работят в сътрудничество с Евросъюза по изясняване на обстоятелствата и подпомагане на засегнатите от случилото се в Афганистан. Консулското звено за спешни случаи е напълно мобилизирано. Испанското посолство в Кабул е затворено от август 2021 г.

Нападението е извършено в провинция Бамиан, известна с двете огромни статуи на Буда, изсечени в скала, които талибаните разрушиха през 2001 г. по призив на Ал Каида.

За атаката най-вероятно ще бъде обвинено афганистанското разклонение на групировката "Ислямска държава", която е противник на талибаните, отбелязва Асошиейтед прес.

Талибаните се върнаха на власт преди три години в края на изтеглянето от страната на САЩ и НАТО след 20-годишна война.