Убива ли жегата COVID-19

Учени изчисляват какъв е рискът да се заразим с коронавирус по време на разходка на чист въздух

Новини
14:08 - 15 Април 2021
4828
Убива ли жегата COVID-19

Наистина ли е толкова висок рискът от коронавирус на открито? Водещи изследователи на аерозоли се обърнаха към германските власти с отворено писмо, призовавайки да не се прибягва до мерки за борба с пандемията, като забрана за напускане на дома.

По-рано германското правителство одобри изменения в Закона за епидемиологичната защита, които предвиждат въвеждане на забрана за напускане на дома от 21:00 до 05:00 часа, ако честотата на заболеваемостта в дадено населено място или регион надвишава 100 случая на 100 хиляди население в рамките на 7 дни. Сега документът трябва да получи подкрепата на Бундестага и Бундесрата, пише „Дойче веле”.

Петима водещи учени, членове на Международното общество за аерозолни изследвания (GAeF), подчертават, че коронавирусът може да бъде заразен само в закрити помещения. Почти е невъзможно това да се случи на открито и разходките на чист въздух никога не водят до масово заразяване с вируса SARS-CoV-2. Освен това подлагат на критика носенето на маска на улицата, в пешеходните зони.

В същото време пиенето на кафе с приятели или семейството в собственото жилище без маска не е мярка, която може да помогне в борбата срещу коронавирус.

Институтът „Роберт Кох” отказа да коментира писмото на учените. Но на сайта на организацията в раздела за коронавируса пише, че заразяването на открито се случва рядко. Ако се спазва необходимата дистанция, възможностите за заразяване са минимални.

"Ако въведем забрана за напускане на дома, това ще бъде сигнал за жителите - Внимание! На улицата е опасно! Но това изобщо не е вярно", смята физикът Герхард Шойх – бивш ръководител на Международното общество за аерозолни изследвания (GAeF).

Какви са аргументите на учените и колко голям е рискът да се заразим с коронавирус по време на разходка на чист въздух?

Вероятността от заразяване с коронавирус на открито е значително по-ниска, отколкото на закрито - без значение дали говорим за оригиналната версия на SARS-CoV-2 или за неговите мутирали варианти. В крайна сметка решаваща роля за предаването на инфекцията играят така наречените аерозоли - малки частици течност, отделяни от пациента при дишане. На чист въздух те бързо престават да бъдат опасни, твърдят експертите.

„Това е свързано с активната циркулация на въздуха, благодарение на която аерозолите престават да бъдат концентрирани”, обясни Нико Мутерс – ръководител на Института по хигиена и обществено здраве в университетската клиника в Бон.

С това твърдение е съгласна и Биргит Венер, изучаваща свойствата на аерозолите в Института за изследване на тропосферата Лайбниц. Според нея, капчиците течност, попаднали при дишане във въздуха, извън затворени помещения изсъхват по-бързо и губят своята наситеност.

Може ли да се заразим с коронавирус на улицата?

Независимо от това, както следва от програмния документ на Обществото за изследване на аерозоли, който Венер също подписа, заразяването с коронавирус на улицата не може да се изключи напълно. Възможно е, когато става въпрос за скупчване на много хора на ограничен площ.

Затова на открито трябва да се спазва дистанция от метър и половина. „Ако не го правите и общувате помежду си лице в лице, като в същото време говорите силно, пеете или крещите, тогава можете да заразите събеседника си не по въздушен път, а по капков – все едно сте го наплюли”, обяснява вирусологът Александер Кекуле.

Кекуле неведнъж е критикувал в германските медии антикризисната политика на германското правителство.

Според него, хората трябва да се научат да живеят с коронавируса и да се откажат от твърде тежките ограничения.

Трябва ли да се спазва дистанция на улицата?

Според вирусолога си струва да се спазва социална дистанция, за да се предпазим от мутации на коронавируса.

"Мутиралият вирус не лети на по-големи разстояния - това е важно да се знае", каза Кекуле. Фактът, че новите варианти на SARS-CoV-2 са по-инфекциозни от познатите досега, няма голямо значение, ако се вземат предпазни мерки, добави той.

Изводът е следният: трябва да се въздържате от прегръдки и целувки. Но по време на обикновени срещи, когато например просто минавате покрай друг човек, практически няма опасност от инфекция, обясни експертът. Според едно китайско проучване, само едно от 7 324 заразявания се е случил на открито.

Каква е ролята на вятъра в разпространението на вируса?

В социалните мрежи все по-често се публикуват снимки, на които се виждат хора, които седят на групи по поляните.

Възможно ли е поради вятъра аерозолите, издишани в една компания, да се предадат на съседните участниците в пикника?

Няма нужда да се притеснявате, смята аерозолният експерт Биргит Венер. Вероятността вятърът да отнесе аерозоли до друга група почиващи в концентрация, достатъчна за заразяване, е практически нулева, смята тя.

Герхард Шойх е съгласен с нея.

Колкото е по-ветровито, толкова повече се разсейва облакът от аерозоли, произведени от човека", обясни той. Тъй като температурата на човешкото тяло обикновено е по-висока от температурата на въздуха, облакът от аерозоли просто се издига, изпарява се, така че вятърът не допринася за заразяване с коронавирус, доказва изследване на ирански учени.

По-висока ли е опасността от заразяване, когато е студено?

Учените засега не могат да дадат категоричен отговор на този въпроси.

Американски изследователи проучиха особеностите на заразяване в районите в Китай с топъл, студен, сух и влажен климат и не откриха никаква връзка между климатичните условия и честотата на заразяване.

В същото време австрийски учени стигнаха до заключението, че ултравиолетовите лъчи унищожават вируса. Авторите на проучването подчертават, че наличието на ултравиолетово лъчение във въздуха, най-вероятно не влияе върху предаването на вируса от човек на човек: в крайна сметка, за да се заразите са достатъчни само няколко минути.

Мненията на германските експерти също се разминават. Според Нико Муттерс, не може да се каже, че през топлия период на годината вероятността от заразяване с коронавирус на улицата е по-малка, отколкото през студените месеци. Той подчертава, че отразяващите се от снега ултравиолетови лъчи стават по-силни, отколкото тези, които се разсейват във въздуха в обикновен летен ден. Затова не може да се каже еднозначно, че високите или ниските температури имат решаващо значение при заразяването с коронавирус, а и инфекцията се разпространява в цял свят – както в топли, така и в студени региони.

Вирусологът Александер Кекуле не е съгласен с това. Той подчерта, че не всички инфекции в топлите райони са се случили на открито.

„Именно в държавите с горещи климат хората предпочитат да стоят на закрито, където работят вентилатори и климатици“, посочва той.

Могат ли спортистите да бъдат разпространители на коронавирус?

При среща със спортисти, които дишат дълбоко и активно, е достатъчно просто да поддържате социална дистанция и така не рискувате да се заразите с коронавирус на чист въздух, успокояват експертите.

Същото се отнася и за ситуацията, когато спортистът току-що е притичал покрай вас. „Когато спортувате, трябва да се намирате в продължение на няколко минути в непосредствена близост до друг човек, за да го заразите“, казва Герхард Шойх. Ето защо дори контактните спортове като футбол или баскетбол, когато се играят на открито, не са опасни.

Другояче изглеждат нещата с общите кабинки за преобличане и тоалетните. Там човек трябва да бъде по-внимателен и да ги проветрява често, препоръчват експертите.

Пушачите и коронавирусът

Към днешна дата няма проучвания, които да изследват ефекта на пасивното пушене върху разпространението на заразата. Миналата година испанското правителство издаде забрана за пушене на обществени места на открито. Това ограничение, обаче, важеше само за онези обекти, където беше невъзможно да се поддържа социална дистанция от два метра.

Според аерозолния експерт Шойх, ако се спазва необходимата дистанция, пушачите не са по-опасни от непушачите от гледна точка на разпространението на коронавируса.

По време на пушене навън не попадат повече вируси, отколкото при други условия, смята той. Медицинският експерт Муттерс е съгласен с това и подчертава, че самите пушачи не са потенциално по-заразни носители на вируса.

Трябва ли да се носи маска на открито?

Препоръчва се на открито да се носи маска, ако сте сред тълпа и когато не е възможно да се спазва социална дистанция.

Когато чакате автобус на спирката или сте се наредили на опашка и не се чувствате добре, маската, разбира се, няма да навреди, обобщава Биргит Венер.