Учебната година приключва дистанционно?

В клас да се върнат само 7-и и 12-и клас за матурите, обмислят в МОН

Новини
22:50 - 28 Април 2020
5219
Учебната година приключва дистанционно?

Учениците ще приключат годината дистанционно. Физически в класните стаи ще се върнат само тези от 7-и и 12-и клас, и то само за външното оценяване и матурите. Това е един от вариантите за края на учебната година, който обсъжда  Министерството на образованието и науката.

До две седмици ще стане ясно и официалното решение, обясни министър Красимир Вълчев. 

Идеята на експертите е да се стигне до решение, което да опази здравето на учениците и да се приема от всички.

Завършващите 7-и и 12-и клас трябва да се върнат в училище, за да държат изпитите, с които се кандидатства в гимназия и университет. На този етап друг вариант не е обсъждан в МОН. До 10 май ще стане ясно каква част от материала ще бъде включена във външното оценяване и на матурите. Две седмици са необходими, за да има по-голяма конкретика за края на учебната година и за изпитите, уточнява министър Вълчев пред “24 часа”.

“Учителите много се страхуват да се върнат в училище. Много колеги ми звъннаха с молба да не правим тази крачка. Същото казаха и колеги, директори от страната.” Това разказва за “24 часа” Диян Стаматов, директор на столичното 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Имало голяма вероятност, ако бъдат приканени да започне учебен процес, част от учителите да помолят за отпуск или да си вземат болничен. “Няма как някой да бъде упрекван или съден, че го прави. Връщането в дневната форма ще е много по-бавно, отколкото започването на дистанционното обучение”, обясни Стаматов.

Не бил разумен вариант да се определя втора дата за изпитите след 7-и клас, както настоявали някои родители. Това щяло да е твърде голям експеримент в и без това експерименталната ситуация в момента. Проблемът е, че няма как да има два еднакви изпита. Винаги единият ще изглежда по-лек и някои ученици ще имат усещане за липса на справедливост. Това е мотивът да няма алтернативен изпит след 7-и клас, обяснява Диян Стаматов.

Системата не била готова и за дистанционно провеждане на изпитите и матурите.

Родители вече разпространиха петиция срещу идеите за връщане в час. Силно сме разтревожени от възможността децата да бъдат върнати в класните стаи. В ситуацията на епидемия от COVID-19 подобно решение би застрашило децата ни. И не само тях, а още няколко групи - родители, учители и възрастни родители, с които сме в едно домакинство”, се казва в отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

Според родителите, няма как децата да са стриктни с носенето на маска, физическа дистанция и недокосването на повърхности, особено по-малките. И предлагат учебната година да завърши с дистанционно обучение, а учениците от 7-и и 12-и клас да се явят в училище само в деня на провеждане на изпитите при осигурени условия за спазване на противоепидемичните мерки.