Учебниците по история за 10 клас: Комунизмът е престъпен

Образователното министерство одобри промените, които станаха след скандал

Новини
12:13 - 15 Август 2019
1764
Учебниците по история за 10 клас: Комунизмът е престъпен

Във всички учебници по история за 10-и клас вече е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Това казва образователният министър Красимир Вълчев пред сайта desebg.com.

Министърът вече е одобрил новите учебници. Те бяха направени след разразило се обществено недоволство, заради нееднозначното описване на комунистическия режим в България.

В предишния вариант на учебниците периодът на комунистическия режим, а в някои от тях и разделът за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал.

"Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена. Мога да кажа, че одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим", коментира Красимир Вълчев.

По думите му във всички учебниците е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Скандалът гръмна на 19 юни, когато стана ясно, че в повечето от петте учебници по история за 10 клас на издателствата "Булвест 2000", "Анубис", "Домино", "Рива" и "Просвета" има съществени пропуски на важни факти и събития за периода 1944 - 1989 г., а на места дори са допуснати откровени манипулации.

Последва обществено недоволство и просветният министър съобщи, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да извършат промени в текстовете. Този процес продължи близо два месеца.