Учен от американски университет обяви пробив при терапия на рак

Представиха прицелно въвеждане на лекарство чрез ултразвук

Новини
12:22 - 27 Март 2023
2590
Учен от американски университет обяви пробив при терапия на рак

Преподавателят от Американския университет в Шарджа (АУШ) Галеб Хюсейни изнесе лекция за прицелното въвеждане на лекарство при терапия на рак чрез ултразвук, предаде новинарската агенция на ОАЕ – УАМ.

Лекцията бе част от поредицата от лекции на Колежа по инженерни науки.  

Преподавател Хюсейни от катедрата по химично и биологично инженерство на АУШ е водещ учен в областта на ултразвуковото въвеждане на лекарства. Работата му е свързана с разработването на нови системи за прицелното въвеждане на лекарства до засегнато място, за да стигнат страничните ефекти от химиотерапията до минимум.

Здравите клетки на организма могат да избегнат взаимодействие с лекарствата за борба с рака чрез капсулиране на химиотерапевтичен агент в наноразмерни носители. 

Групата учени, която се занимава с доставянето на лекарства, е създадена през 2012 г. и се състои от преподаватели и студенти от АУШ. Учените в момента провеждат експерименти за намиране на най-ефективните параметри на ултразвука и са подали заявка за патент за използването на антитела както върху повърхността на наноносителите, така и за използването на ултразвук при лечение на рак на гърдата.

По време на лекцията професор Хюсейни представи последните си открития, които показват, че целенасочената ултразвуково предаване на лекарства подобрява скоростта на предаването с 200% в сравнение с технологията, която понастоящем се използва в клиниките.