Учени доказаха: Захарта причинява рак
Дневната доза сладост трябва да е максимум 10% от въглехидратите, съветва СЗО
Хората, които редовно консумират съдържащи захар напитки, са изложени на повишен риск от рак, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Бритиш медикъл джърнъл". През последните десетилетия консумацията на подсладени напитки се е увеличила в глобален мащаб и се свързва с опасността от затлъстяване, признато като водещ рисков фактор за развитието на рак.
Целта на авторите на настоящото изследване е била да изяснят слабо проучената връзка между консумацията на напитки със съдържание на захар и риска от злокачествено заболяване. Проучването е обхванало 101 257 души във Франция, 21% от които мъже и 79% при жени, наблюдавани в продължение на минимум девет години.
"Констатирахме, че повишената консумация на подсладени напитки е позитивно свързана с общ риск от рак, както и с риск от рак на гърдата", казва д-р Матилд Тувие от изследователския екип.
Специалистите са установили, че увеличение със 100 мл дневно на подсладени напитки е свързано с повишение с 18% на общия риск от рак и с 22% на риска от рак на гърдата. Зависимостта е установена както за газирани напитки, така и за плодови сокове.
Авторите отбелязват, че изследването им е базирано на наблюдения и не установява причинно-следствена връзка.
"Въпреки че настоящото проучване не дава отговор за връзката между захарта и рака, резултатите от него насочват към необходимостта да се намали количеството на консумираната захар. Посланието е ясно - намаляването на захарта в храненето ни е изключително важно", коментира Амелия Лейк от университета на Тийсайд, Великобритания, която не е част от изследователския екип.
Световната здравна организация препоръчва дневният прием на захар да се ограничи до 10% от общия брой на консумираните въглехидрати за деня. Още по-здравословно според организацията ще е ограничаването на приема на захар до под 5 процента или около 25 грама дневно.
Редица страни, сред които Великобритания, Белгия, Франция, Унгария и Мексико, въвеждат или планират да въведат данък върху захарта с цел подобряване на общественото здраве, припомня Ройтерс.