Учени: Изгарянето на мазнините е наследствена способност

По-малкото глюкоза в кръвта ни прави по-ефективни по време на тренировки

Новини
08:55 - 09 Януари 2020
1959
Учени: Изгарянето на мазнините е наследствена способност

Наследствените фактори имат силно влияние върху това колко ефективно човешкото тяло изгаря мазнините. До това заключение стигнаха учени от финландския университет в Ювяскюля, цитирани от TACC.

Общо 23 двойки близнаци мъже са взели участие в проучването. Учените са наблюдавали как техните организми консумират мазнини в покой и по време на физическо натоварване, докато карат колело, предаде агенция Фокус.

„Донякъде изненадващо беше, че в организмите на близнаците, които в живота са спортували с различна степен на интензивност, няма разлики в изгарянето на мазнини в покой и по време на тренировка“, казва един от авторите на изследването Яри Карпипен.

В експеримента специалистите са се опрели на наличните данни, че ефективността на употребата на мазнини от организма варира от човек на човек. Само частично това явление може да се обясни с различията в начина на живот и структурата на тялото.

Според Карпинен въз основа на получените резултати влиянието на наследствените фактори върху изгарянето на мазнини изглеждало на учените още по-значително по време на спортни натоварвания. Освен това финландските експерти са установили също, че по-висок процент изгаряне на мазнини по време на тренировка е наблюдаван при тези, които имат по-ниски нива на инсулин и глюкоза в кръвта.

Карпинен отбеляза, че това може да се обясни и с влиянието на гените, тъй като има гени, които едновременно влияят както на изгарянето на мазнини от организма, така и на съдържанието на захар в кръвта.