Учени предупредиха: Ковид-19 може да премине в хронична форма

Новини
15:18 - 08 Януари 2021
4372
Учени предупредиха: Ковид-19 може да премине в хронична форма

Много пациенти, преболедували Ковид-19 леко и без настаняване в болница, продължават да страдат от определени симптоми месеци наред и дори са зависими от чужда помощ, Ако към тях се приложат общоприети медицински стандарти, то може да се окаже, че коронавирусът води доста хора до състояние на хронично болни.

В публикация в последния брой на специализираното списание "Journal of Clinical Medecine" специалистите от Нидерландия се позовават на изследване на 1837 преболедували и на темповете на възстановяването им. От тях 7,7% са се нуждаели от това някой да им помага преди заразяването. Но 79 дни след първите симптоми тази необходимост рязко се е увеличила до 52,4% и за над 30% е потвърдено, че не могат да се справят съвсем сами.

Авторите на изследването предлагат Ковид-19 да бъде смятан за хронично заболяване, ако симптомите остават след 12-та седмица.

В анализираната група 86% са жени на възраст между 38 и 54 години, като е използван и онлайн въпросник в периода 4-11 юни 2020 г. В действителност само 17% към този момент са били с потвърдено от PCR тест наличие на коронавируса, 45% са диагностицирани като много вероятно да са заразени, а 38% са със симптоми, но се предполага, че те са от реално заразяване.

Преди заболяването 87% са казали, че са в добро състояние, но след три месеца този отговор е избран от само 6%. Мнозинството (64%) са описали, че се чувстват средно добре, а 30% - зле. Почти всички (98%) говорят за отпадналост, мускулни болки (90%), проблеми със съня (86%) и болки (87%).

"Наблюденията ни показват, че влиянието на Ковид-19 върху всекидневието на пациентите е огромно и трябва да се отделя повече внимание за изясняване на стратегиите за лечение до възстановяване пълната независимост на пациентите", пише в текста.

Повечето от анализираните случаи са на семейни хора, т.е. има кой да им помага да преодоляват моментите на слабост и болка. Но това е чувствителен проблем за възрастни и самотни хора, защото е доказано, че подобно състояние на зависимост от грижи води до трайно разочарование от себе си, социално изолиране, лошо качество на живот и повишен риск от смърт.

Ако не се намери решение на "хроничния Ковид-19", той се превръща в бреме и за неформалните помощници, както показва практиката от подобни случаи. Те може да бъдат доведени до депресия, тревожност за пациента, несигурност за бъдещето, социална изолация и проблеми с жилищното пространство. Самият факт, че не са запознати с това как да помагат, предизвиква стрес.