Учени: Промяна в очите подсказва дълъг COVID

Офталмолози използват неинвазивна техника, за да открият уврежданията на нервите в роговицата

Здраве
14:40 - 30 Юли 2021
2472
Учени: Промяна в очите подсказва дълъг COVID

Промяна в нервните влакна в очите може да помогне за потвърждаване на дълъг COVID-19, съобщи Ройтерс, като цитира проучване на учени, работещи в Катар и Турция.

Симптомите при дългия коронавирус продължават повече от четири седмици след преминаването на острата фаза на инфекцията.

Смята се, че нервните влакна са в основата на някои от тези продължителни симптоми. Екип от офталмолози използва неинвазивна техника, за да открие уврежданията на нервите в очната роговица.

В изследването са участвали 40 души, които са преболедували COVID-19, като повечето от тях не са били в тежко състояние, за да се нуждаят от подаване на допълнителен кислород, както и други 30 доброволци, които не се били заразени.

Учените са установили "значителни асоциации" между загубата на нервни влакна в очната роговица и симптоми на дълъг COVID, свързани с нервите, мускулите и костите.

Промените в роговицата са най-очевидни при пациенти с постоянни неврологични симптоми, сред които загуба на вкус и обоняние, главоболие, замаяност, изтръпване и други.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието "Бритиш джърнъл ъв офталмолъджи".