Ученик на Неофит : Той ме напъти да съм старателен и да следвам пътя на вярата

Носенето на кръста в днешния свят, пълен със съблазън, не е никак лесно, сподели пък епископ Пахоний

Новини
16:58 - 16 Март 2024
1724
Ученик на Неофит: Той ме напъти да съм старателен и да следвам пътя на вярата

Йоан-Петър Павлов е ученик в Софийската духовна семинария. Още от малък е възпитан в православната вяра и е отраснал в църквата. Когато прави решителната крачка да постъпи в семинарията получава подкрепа лично от патриарх Неофит. За наученото той сподели по НОВА:

„При кандидатстването в Софийската духовна семинария се изисква препоръка от местния митрополит. Аз съм родом от София, така че моят местен митрополит беше в лицето на блаженопочиналия патриарх Неофит. Получих своята препоръка от него, с неговото благословение и още са в мен топлите думи, с които той ме изпрати към Семинарията като вече един завършил ученик на това духовно училище. Напъти ме да съм старателен, да усилвам вярата си и в бъдеще да продължа да се придържам към църковността и православието”. 

17-годишният възпитаник на Семинарията споделя, че когато разкрива пред своите приятели намеренията си да последва пътя на Бога, те остават изненадани.

Въпреки че вижда бъдещето си в църквата, Йоан-Петър не се отличава от връстниците си. Интересува се от всичко около него. Разликата е, че възпитава в себе си волята да устоява на изкушенията на модерния свят.

Наставник на младите семинаристи е Браницкият епископ Пахомий – ректорът на Софийската духовна семинария. Преди да поеме тази своя роля той получил своите най-ценни уроци за вярата от патриарх Неофит. Носенето на кръста в днешния свят, пълен със съблазън, не е никак лесно. Но, когато си открил светлината и упованието в Бог, пътят към вечността носи единствено радост, споделя епископ Пахомий.