Ученикът, вербуван от „Ислямска държава“ взривил 3 „пробни“ бомби

Новини
11:36 - 14 Юни 2019
5558
Ученикът, вербуван от „Ислямска държава“ взривил 3 „пробни“ бомби

Деветокласникът от Пловдив, вербуван от агент на мюсюлманската терористична организация „Ислямска държава“ да извърши атентат в собственото си училище, е взривил три „пробни“ самоделни бомби, тренирайки за зловещото престъпление. Това разкри пред Lupa.bg представител на Специализираната прокуратура след вчерашното заседание на Апелативния спецсъд. Магистратите взеха окончателно решение да оставят 16-годишния ученик на свобода под наблюдението на инспектор от Детска педагогическа стая.

Заседанието на Специализирания съд бе проведено при закрити врати, а медиите нямаха достъп до вербувания от „Ислямска държава“ ученик и родителите му, както и до доказателствения материал по делото, който е с гриф „Строго секретно“. Въпреки това от оскъдната информация, която от прокуратурата и съда оповестиха, наяве излязоха доста стряскащи детайли.

Оказа се, че ученикът от Пловдив е бил облъчван от специално обучен вербовчик на ислямските фундаменталисти повече от 6 месеца. Момчето само потърсило информация в Интернет за „Ислямска държава“, като започнало да гледа видеоклипове на ислямските фундаменталисти. Така ученикът е бил „прихванат“ от терористите.

„Данните от досегашното разследване показват, че вербовчикът на ученика е от арабски произход, от страна от Северна Африка. Вербуването е започнало разумно и целенасочено, което говори за професионализъм – първо са го въвели в ценностите на исляма. След това се е стигнало до момент, в който ученикът е решил, че дори самостоятелно може да приеме религията, спазвайки съществуващите норми. След това е преминато през още три нива на постепенна обработка, докато се е стигнало до инструкциите“, коментира пред журналисти главния прокурор Сотир Цацаров. Обвинител №1 изрично уточни: „Това дете не е терорист“.

Последния етап от вербовката на тийнейджъра от Пловдив стартирал тази пролет. Тогава ученикът започнал да получава инструкции от агента на „Ислямска държава“ какъв тип бомба трябва да изработи, как да се снабди с подръчни материали за направата й и по какъв начин да борави с взривните вещества.

В средата на месец април тийнейджърът вече имал задоволителни познания в материята – регистрирал се в специализиран сайт, посещаван от студенти по химия, за да научи как да се снабди с нужните му взривни вещества.

Част от намерените взривни вещества в дома на ученика от Пловдив. Деветокласникът e следвал инструкциите на вербовчика от „Ислямска държава“ за направата на адската „тръбна“ бомба

Момчето финансирало от джоба си покупката на материалите за бомбите, които е майсторил на тавана в семейната къща. „Снабдил се е с 14 килограма нафтонит – това е промишлена взривна смес, съдържаща концентрация на амоиева силитра. Впоследствие на тавана в къщата си е пречистил от силитрата стабилизтора P2O5 - дифосфорен пентаоксид чрез кристализиране. Ученикът е използвал и други материали за адската бомба – хексоген, нитроглицерин и нитрогликол, които увеличават мощността на взривните съединения. Снабдил се е дори с оловни сачми, които е смесил с пирони за максимален поразяващ ефект. Бомба с такава мощност може да вдигне във въздуха цял жилищен блок“, разкри пред Lupa.bg запознат с раследването.

Според думите му ученикът е взривил 3 бомби с малка мощност, като е заснел на видео взривните си творения, които е пратил на своя вербовчик. „Експериментите са правени с малки количества промишлен взрив, изпробвана е технологията на тъй наречената „тръбна бомба“, разказва близък до разследващите. Взривните опити на 16-годишния ученик са правени в обезлюдени местности край Пловдив, като при единия от експериментите със самоделна бомба, съдържаща едва 150 гр. от веществото нафтонит е бил взривен на марки парчета огромен камък. С бомба от абсолютно същия тип, съдържаща 2 килограма веществото нафтонит, бе взривен автобус с израелски туристи на паркинга на летище Сарафово в Бургас на 18 юли 2012 г.

Със седем пъти по-малко количество нафтонит джихадист от „Ислямска държава“ взриви цял автобус с израелски туристи на летище Сарафово в Бургас през 2012 г.

Ден по-рано говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева също коментира пред журналисти, че ученикът е правел експерименти с взривове, но не даде повече информация. Тя разкри, че сигналът до ДАНС, че момчето се е радикализирало и е под контрола на „Ислямска държава“е подаден не от родителите му, както се твърдеше първоначално, а от съсед на семейството му, който бил близък приятел с бащата.

Едва след като от ДАНС стартирали разследване, от семейството започнали да сътрудничат със службите за сигурност. Бащата предоставил на разследващите мобилния телефон на сина си, който му отнел още в края на месец май.

Според разследващите, ученикът е планирал атентат срещу елитно училище в Пловдив, който е трябвало да бъде извършен в 10 часа сутринта на 30 юни –тогава е било насрочено тържеството по случай последния учебен ден на учащите от 9 до 11 клас в гимназията. Разследващите отказват да коментират дали ученикът е планирал да се самовзриви, или да заложи бомбата и да я взриви от дистанция. И в двата случая обаче бомбен атентат с 14 килограма нафтонит с амониева силитра би вдигнал във въздуха цялото училище и би отнел десетки, ако не и стотици човешки животи.

Прокурор Сийка Милева от Специлизираната прокуратура разкри, че сигналът в ДАНС за детето, вербувано от терористи, е подаден не от неговите родители, а от семеен приятел

Именно заради това Специализираната прокуратура поддържа становището, че ученикът трябва да бъде задържан в контролирана страна в килия, за да може с него да работят психолози и психиатри. „Това е една огромна човешка трагедия – да, момчето е жертва на радикализация, но от друга страна стои сигурността на огромен брой български граждани. Обемът на откритите взривни вещества е без аналог в Европа и е несъпоставим с нито един казус в най-новата история на България. Оттук-нататък отговорността за момчето е на съда“, коментира прокурор Сийка Милева решението на тримата съдии от Апелативния специализиран съд да пуснат на свобода деветокласникът от Пловдив.