Учените: Газът в Северно море свършва до 2030 г.

След руското нахлуване в Украйна през 2022 г. кабинетът на Нидерландия искаше да ускори максимално издаването на разрешителни за добив на газ там

Новини
12:37 - 15 Септември 2024
1243
Учените: Газът в Северно море свършва до 2030 г.

Изследователският институт Ти Ен О (TNO) съобщава, че през миналата година нидерландският добив на газ в Северно море е намалял повече от очакваното. Ако тази тенденция се запази, изследователите очакват добивът на газ през 2030 г. да бъде „минимален". Ресурсите на газ на сушата и в морето са намалели изключително много в Нидерландия: от 97 на 74 млрд. м3 през 2023 г., се казва още в публикация на института.

През 2023 г. от морското дъно са били добити около 8,8 млрд. куб. м газ, което е с 10% по-малко от очакваното в началото на годината. Според Ти Ен О това се дължи най-вече на факта, че компаниите добиват по-малко газ от своите находища в Северно море и са по-малко склонни да инвестират в нови газови находища. Освен това производителите са направили по-малко сондажи в Северно море, за да проверят дали в определени участъци има газ. През следващите години се предвиждат малко проучвателни сондажи за евентуални нови газови находища, като тази тенденция е сходна с тази в Обединеното кралство, казват от Ти Ен О.

Изследователите са изчислили очаквания добив на газ за следващите няколко години въз основа на три сценария. В най-песимистичния вариант, при който добивът на газ почти не се увеличава, той ще възлиза на два милиарда кубически метра през 2030 г., казва изследователят Рори Далман, цитиран от нидерландските медии. Около 2040 г. добивът ще спадне до нула кубически метра.

Според междинния сценарий, при който инвестициите се увеличават леко за кратко време, добивът на газ през 2030 г. ще бъде около 3,7 млрд. куб. м, казва изследователят, което е над два пъти по-малко, отколкото през 2023 г.

След руското нахлуване в Украйна през 2022 г. кабинетът искаше да ускори максимално издаването на разрешителни за добив на газ в Северно море. Това трябваше да гарантира, че Нидерландия ще бъде по-малко зависима от газа от Русия. Но почти две години по-късно ускорението не е видимо, допълват от Ти Ен О.

Освен това, според изследователите, общественият отпор срещу добива на газ на сушата и в морето също е причина за по-малък брой нови проекти. Миналото лято демонстранти на „Грийнпийс“ за борба с климатичните промени се опитаха да спрат изграждането на нова сондажна платформа в морето при Схиермоникоог.

Според Ти Ен О общият добив на газ е намалял с една трета през миналата година. Това се дължи главно на затварянето на газовото находище в Гронинген през април.