Училищата в Катар затварят, жени ще бъдат съдии на "най-компактната" Световна купа

Изкиствен интелект ще бъде използван за правилото за засада, увеличиха съставите с трима души

Спорт
10:20 - 19 Ноември 2022
3017
Училищата в Катар затварят, жени ще бъдат съдии на "най-компактната" Световна купа

Световното първенство по футбол наближава бързо. Остават броени часове, а началото на мача на откриването ще бъде дадено на 20 ноември, почти 12 години от деня, в който Катар получи правото да бъде домакин на турнира.

Събитието ще включва 32 отбора и ще привлече повече от 1,2 млн. посетители в Катар, който ще стане първата държава в Близкия изток, която ще бъде домакин на най-големия футболен турнир.

Ето списък на някои други първи събития на тазгодишното Световно първенство по футбол:

Технология за засада

През юли световният ръководен орган на футбола ФИФА, обяви използването на полуавтоматична система за засади на Световната купа, която да помогне за бързото и точно отсъждане на офсайд.

Според правилата на ръководния орган играчът е в положение на офсайд, ако "която и да е част от главата, тялото или краката му се намира в половината на противника (с изключение на халфовата линия) и която и да е част от главата, тялото или краката му е по-близо до голлинията на противника, отколкото топката и втория по ред противник".

Технологията използва сензор в топката и система от камери за проследяване на крайниците, за да проследява движенията на играчите. За да се помогне на феновете и зрителите у дома да разберат решението на съдията, данните ще се използват за прожектиране на 3D изображения на екрани на стадиона.

Смени

Отборите ще имат право на пет смени във всеки мач за разлика от трите от предишното Световно първенство по футбол в Русия през 2018 г.

Регламентът беше въведен от определящия правилата на футбола орган - Бордът на Международната футболна асоциация, през 2020 г. след това, което според него е "глобален анализ на продължаващото въздействие на COVID-19 върху футбола, както и представителства на няколко ключови заинтересовани страни от цялата футболна общност".

Ако мач от Световното първенство по футбол влезе в допълнително време, ще бъде разрешена една допълнителна смяна.

Няколко футболни лиги, включително испанската Ла Лига и Мейджър Лийг Сокър в САЩ, въведоха тази промяна през последните две години.

Начало през ноември

За разлика от предишните турнири, Катар 2022 ще се проведе през месеците ноември и декември.

Преди това Световната купа винаги се е провеждала през лятото в Северното полукълбо, често през юни и юли. Промяната беше направена, за да се избегнат високите температури в Катар, които могат да достигнат до 50 градуса Целзий (122 Фаренхайт) през този период.

По време на турнира се очаква температурите да варират от 14C до 31C (57F до 88F).

Разширени списъци на съставите

До средата на ноември страните участнички назоваха съставите, съдържащи максимум 26 играчи - с трима повече от разрешеното на Световното първенство в Русия.

Според ФИФА промяната е направена поради "уникалното време" на провеждане на турнира през ноември и смущенията, причинени от пандемията COVID-19.

Предварителният списък на състава за Световното първенство също беше разширен от максимум 35 на 55 играчи.

Жени съдии

За първи път на Световно първенство по футбол сред 36-те съдии, избрани за Катар 2022, бяха включени три жени.

Французойката Стефани Фрапарт, японката Йошими Ямашита и руандийката Салима Мукансанга вече са били съдии на турнир за мъже, включително на Суперкупата на Европа и Купата на африканските нации.

"Това е силен знак от страна на ФИФА и властите, че в тази страна има жени съдии", каза Фрапарт. - Не съм говорител на феминистките, но ако това може да накара нещата да се случат..."

Към тях ще се присъединят още три жени, които ще служат сред 69-те асистент-съдии.

"Най-компактната" Световна купа

С площ от малко повече от 11 500 кв. км (4 440 кв. мили) и население от около 2,9 млн. души Катар ще бъде най-малката държава, която някога е била домакин на водещия турнир на ФИФА.

Всичките осем стадиона са разположени в радиус от 50 км от столицата Доха. По време на груповите етапи в повечето дни ще има до четири мача.

Макар Катар и ФИФА да твърдят, че "компактният" характер на турнира ще позволи на хората да гледат по няколко мача на ден, критиците твърдят, че притокът на повече от 1,2 млн. души може да доведе до големи задръствания по улиците, което ще затрудни придвижването на хората в страната.

"Четири мача на ден са предизвикателство за град като Доха", заяви миналия месец Абдулазиз Али Ал-Маулауи от Върховния комитет за доставка и наследство, организатор на турнира.

"Разбира се, очакваме да има задръствания по улиците."

Училищата в Катар ще останат затворени по време на Световната купа, а работното време на офисите е намалено.