Учители се бунтуваха в Лисабон, искат по-високи заплати

Преподавателите казват, че заради непривлекателността на професията им няма млади кадри

Новини
10:29 - 12 Февруари 2023
2447
Учители се бунтуваха в Лисабон, искат по-високи заплати

Хиляди преподаватели организираха протестно шествие в португалската столица Лисабон, за да настояват за подобряване на условията на труд и увеличаване на заплатите, предадоха световните агенции.

Над 150 000 души участваха в протестното шествие, организирано от Националната федерация на преподавателите. Това е вероятно най-голямата демонстрация на преподаватели в Португалия, заяви  Марио Ногейра, генерален секретар на синдиката.

"Мизерни заплати, нечовешки работни графици, това  реалността на нашата професия", заяви 64-годишният преподатател Аугущо Фигейро. 

Преподавателите казват, че заради непривлекателността на професията им няма млади учители. Те припомнят, че в продължение на шест години заплатите им са били замразени заради финансовата криза от 2008 г. и настояват за увеличение, така че заплатите им да се изравнят с тези в други отрасли.

Преподавателите в Португалия получават между 1100 и 2000 евро на месец.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа и над 50 процента от работниците получават под 1000 евро на месец. Минималната заплата в страната е 760 евро месечно.