Учителите масово няма да получат бонуси за 24 май

Новини
15:04 - 24 Май 2019
2902
Учителите масово няма да получат бонуси за 24 май

На много места учителите няма да получат традиционното допълнително плащане за 24 май, съобщиха от синдикат „Образоване" към КТ „Подкрепа" в деня на празника на славянската писменост. Оттам все още нямат точна статистика, но прогнозите им са около 50% от преподавателите у нас или да не вземат очакваните бонуси, или да ги получат в драстично намален размер.

В колективния трудов договор са регламентирани три допълнителни плащания за учителите - за 24 май, за 15 септември и за Коледа. Техният размер обаче не е посочен, като те се предоставят в зависимост от възможностите на училищните бюджети.

„Трите плащания бяха въведени през 1998 г., като около 2015 г. те бяха в размер на една заплата, разделена на три. В последните години обаче средно учителите получават по около 50% от заплатата си, разделена на три", коментира д-р Юлиян Петров, председател на синдиката.

Сметките показват, че ако един учител е на минимална заплата от 920 лв., за 24 май може да се надява на около 150 лв. По думите на Петров при последното увеличение на заплатите на работещите в отрасъл „Просвета“, което е средно 18% за страната, не са били увеличени средствата за материална издръжка и капиталови разходи на образователните институции, което е принудило много директори да намалят драстично или да спрат традиционните три плащания към педагозите. Затова от профсъюза продължават да настояват кабинетът да увеличи средствата за отрасъла до 6% от БВП.