Удължават работното време на метрото за фестивала Lunar

Затварят улици в центъра на София в дните от 11 до 14 май

Новини
13:46 - 09 Май 2023
2002
Удължават работното време на метрото за фестивала Lunar

Метрото ще се движи до 01:00 ч. с празнично разписание в дните от 11 до 14 май, когато се провежда фестивалът Lunar. Това съобщи Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет (СОС).

Въвеждат се и ограничения на пътя - от катедралния храм „Св. Александър Невски“ към Националната библиотека се забранява изцяло движението на автомобилите. Булевард „Цар Освободител" също ще бъде затворен, в участъка от Централния военен клуб до сградата на президентската институция.

„Апелирам гражданите да не идват с автомобилите си. Това е фестивал, в който се наслаждаваме на градската среда.

Апелираме гражданите да се възползват от удълженото време на градския транспорт“, каза Георгиев. Допълни, че ако на някого се наложи все пак да използва автомобила си, е важно да пази пешеходците. По думите му, пред Националната библиотека е предвидено да се поставят ограничители, като при струпване на повече пешеходци ще се затвори едното платно.

Той допълни, че миналогодишното издание на фестивала е привлякло над половин милион посетители.

„Ние изключително пестеливо се отнасяме към харченето на общински средства – 500 хиляди граждани прекарват голяма част от вечерта в центъра на града, което помага на бизнеса. Това беше успех, който ни изненада“, коментира Георгиев, който допълни, че ефектът върху града е изключително положителен.

Това създава и такава култура, ние се поставяме на картата на дигиталните изкуства на Европа, посочи председателят на общинския съвет.

„Всичко е тайна по отношение на инсталациите. Тази година отново инсталацията пред Народния театър е на Столична община“, каза още Георгиев.

„Искаме да почетем творчеството на Любен Зидаров и тъй като той е почетен гражданин на София, решихме това да е начинът“, коментира Марин Петков, основател на MP Studio и фестивала Lunar.

Петков допълни, че конкурсът за видеомапинг е привлякъл най-голям интерес сред чуждестранните артисти. Един от специалните гости тази година е Хайнц Куздас - артист и фотограф, който е проследил графитите на Берлинската стена от самото им начало. „Той ще представи една от известните си творби", съобщи Петков.

„Миналата година искахме да направим стихотворение – разговор между Пенчо и Петко Славейкови, тази година успяхме да го направим“, допълни той.

„Нашият екип обикаля денонощно инсталациите“, каза още той.

Както писа БТА, тази година ще има 24 локации, почти двойно от миналата година, над 30 артиста от над 10 държави, каза той. Има и повече видеомапинг инсталации, посочи още организаторът на събитието.