Удължиха с 8 години концесията на „Софийска вода“

Цената на предлаганите услуги ще се увеличи до 2034 г. с общо до 11%

Новини
16:05 - 24 Ноември 2022
891
Удължиха с 8 години концесията на „Софийска вода“

С осем години се удължава концесията на общинското дружество „Софийска вода“, реши Столичния общински съвет след повече от два часа обсъждания на предложение, внесено преди половин година.

Това е четвъртото допълнително споразумение за удължаване до максималния период, допустим в Закона за концесиите. Договорът е от 1999 г. и с днешното решение ще действа до 2034 г.

Фирмата-концесионер „Веолия“ се ангажира да направи допълнителни инвестиции, които ще достигнат 634 милиона лева.

Цената на предлаганите услуги ще се увеличава плавно през следващите осем години с общо до 11%.

Кметът на София Йорданка Фандъкова критикува концесионера за бавното възстановяване на пътни настилки след ремонтите по ВиК-инфраструктурата, но подкрепи удължаването.

Отбеляза, че още от следващата година се увеличават с по 11 милиона лева на година инвестициите на дружеството, което ще осигури и допълнителни още 40 милиона лева за града. Те ще се разпределят от Общинския съвет:

„Рекорден размер на инвестиции във ВиК-мрежата си за следващите 12 години с гаранции за една от най-ниските цени за гражданите в сравнение с всички големи и средни ВиК-оператори в страната. „Софийска вода“ пое ангажимент да инвестира допълнителни 8 и половина милиона лева в изграждане на фотоволтаични паркове, което да се случи до 2025-та година. Това, разбира се е гаранция, че при покачващите се цени на електрическата енергия, цената на водата ще има допълнителна стабилност. И второ, тези енергийни мощности остават като собственост на Столичната община“, отбеляза Фандъкова.

Групата на БСП в Общинския съвет гласува „против“ удължаването на концесията на „Софийска вода“ с принципната позиция, че комуналните услуги трябва да се администрират от общината, заяви Милка Христова, а общинският съветник от групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера констатира, че решението е предрешено, тъй като ВиК-София няма готовност да оперира сама услугата.