Удар на Lupa.bg: Разследват човек на Копейкин за финансови афери в сливенско училище (ДОКУМЕНТИ)

Политика
15:10 - 29 Септември 2020
16990
Удар на Lupa.bg: Разследват човек на Копейкин за финансови афери в сливенско училище (ДОКУМЕНТИ)

Училищен директор в Сливен, областен лидер на партията на Костадин Костадинов - Костя Копейкин, е разследван за събирането на огромни суми като дарения за строеж на сграда в повереното му школо - Начално училище „Васил Левски”, сочи разследване на Lupa.bg.

Школският директор Николай Кадирев, който е на мушката за финансови престъпления, е и общински съветник от партия „Възраждане”, разкри източникът ни. Старейшината, който управлява едно от най-старите сливенски училища от далечната 1993-а, събирал пари, включително и от родители-полицаи, за строеж на допълнителна сграда в двора на училището, при положение, че сградата е паметник на културата и е дарена за школо.

Интересното е, че сред дарителите, вкарани в заблуждение от Николай Кадирев, е дори инспектор от „Икономическа полиция” в областния град.

Историята се заплита с разкритието, че училищният директор е бил в интимни отношения с бившата вече шефка на Регионалното управление на образованието Бисерка Михалева, която е член на ГЕРБ.

Дамата бе разследвана и през 2018-а уволнена за източване на делегираните бюджети на училищата и детските градини в областта. Информаторът на Lupa.bg подчерта, че Михалева е спрягана като една от близките до Цветан Цветанов гербаджийки, била е кандидат за депутат от листата на управляващата партия.

По разследванията в Сливен бяха съставени и два доклада в ДАНС. Министър Красимир Вълчев дори бил принуден два пъти да посещава ветровития град с идеята да потуши драмите. „Бисерка Михалева е сивият кардинал на ГЕРБ - Сливен и изключително близка до лидера на новата партия „Републиканци за България”, отсече информаторът на Lupa.bg.

Прилагаме и сигнал по темата до АДФИ с копие до министъра на образование:

ДО ДИРЕКТОРА

НА АГЕНЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНА ФИНАНСОВА ИНСПЕКЦИЯ

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: ДО МИНИСТЕРСТВОТО НА

ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

С И Г Н АЛ

 ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ФИНАНСОВА ИНСПЕКЦИЯ   

 на НУ „Васил Левски” – гр. Сливен

от

РАДКА Д. С.

Адрес: гр. Сливен,

тел. 0879

и

ЖИВКО Ж. Б.

Адрес: гр. Сливен

GSM: 0887

УВАЖАЕМИ г-н НАЧЕВ,

Във връзка със Заповед № РД -16-2 от 03.06.2020 г. на РУО на МОН – Сливен  за обявяване на конкурс за директор на НУ„Васил Левски” гр. Сливен.

Настояваме да бъде извършена пълна финансова инспекция на училището. Мотивите  за искането ни са следните:

·         Г-н Николай Кадирев е директор на НУ „Васил Левски” гр. Сливен от 1993-та г. Предстои му пенсиониране и прекратяване на трудовото му правоотношение. По тази причина новопостъпващият директор трябва да знае има ли извършени  финансови нарушения в учебното заведение, за които той не може да носи отговорност. Такава се носи от г-н Николай Кадирев.

·         В периода на своята дейност като директор на НУ „Васил Левски” гр. Сливен от 1993-та година до настоящия момент, в училището непрекъснато са се събирали дарения под формата на пари и в натура. Настояваме да се извърши пълна проверка на получаваните дарения в училището, отчитането на същите по банковата сметка или сметки на училището и тяхното изразходване по предназначение.

·         В двора на НУ „Васил Левски” гр. Сливен е построена допълнително сграда за учебни нужди, която се ползва съвместно с друга бизнес организация. Да се извърши проверка, която да установи източниците на финансирането  строителството на тази сграда в двора на учебното заведение и изразходването на тези средства извършвано ли е по предназначение. Да се установи има ли отклоняване на средства при строителството на тази сграда и при оборудването й. Да се установи провеждана ли е обществена поръчка за строежа на новопостроената сграда в НУ „Васил Левски” гр. Сливен и по какъв начин е построена тази сграда.

·         Да се извърши проверка, свързана с извършваните ремонти в НУ „Васил Левски” гр. Сливен – класни стаи, покрив, санитарни помещения и финансирането на такива от дарения на родителите на учениците. Да се установи по какъв начин са избирани фирмите, извършвали тези ремонти.

·         Да се  извърши инспекция, свързана с изпълнението и счетоводното отчитане на всички проекти и програми, финансирани със средства по програми на Европейския съюз в тези учебни заведения. Извършвани ли са измами и фиктивно извършване на дейности по проекти – само на книга?

·         Да се установи редът и начинът, по който се осъществява закупуването на оборудването на класните стаи и кабинетите, закупуването на компютри, мултимедия, таблети, електронни дъски, колко са дарителите на учебното заведение за който имаме съмнение за неправомерно изразходване на даренията.

Дата: 31.07.2020 год.

Гр. Сливен