Удар по Челси

Спорт
16:41 - 10 Август 2023
2601
Удар по Челси

След като през месец юли УЕФА глоби Челси с близо 10 милиона евро за нарушения на финансовия феърплей и даване на непълна финансова информация за периода между 2012 и 2019 година, сега срещу "сините" от Лондон започва нова проверка, този път от Премиър лийг.

И тя е след сигнал от новото ръководство на клуба, който смени собствеността си, след като американецът Тод Бьоли закупи контролния пакет акции от Роман Абрамович.

Новите собственици са съобщили както на Премиър лийг, така и на УЕФА и Футболната асоциация на Англия за нова порция съмнителни транзакции по време на ерата "Абрамович".

"Ако от Премиър лийг имаме мотиви да вярваме, че даден клуб е нарушил финансовите правила и има шанс за отварянето на разследване срещу него, то ще направим точно това. Наясно сме с досегашните нарушения, защото от Челси ни съобщиха сами за такива в миналото", каза шефът на Висшата лига Ричард Мастърс пред Times.

Сега става дума за многомилионни плащания към офшорни сметки, като те са свързани с футболни посредници и има шанс да се стигне до нови санкции за лондончани, започвайки от сериозни парични санкции и стигайки дори до отнемане на точки.

"Искаме всичко да бъде възможно най-ефикасно и да приключи възможно най-бързо, но това никога не е лесно. Желанието ни е да получим всички възможни отговори, било то положителни или отрицателни, за да сме наясно дали действително е имало нарушения или не", добавя още Мастърс.

Челси няма да участва в евротурнирите през сезон 2023/2024, след като завърши дванадесети в класирането в Англия.

По-интересното в случая е това, че откакто Бьоли е собственик на "сините", те са похарчили близо милиард за трансфери в последните 12 месеца, а сега това със сигурност ще окаже влияние върху правилата за Финансовия феърплей, тъй като липсата на европейско участие намалява значително приходите на клуба.