Удар: Спипаха цялата Ало-мафия

Крими
14:08 - 18 Април 2019
4073
Удар: Спипаха цялата Ало-мафия

Чудовищна група за "ало" измами, която стои зад около 60% от ударите на телефонните терористи у нас в последните 2-3 години, е била разбита при специализираната акция в Горна Оряховица, научи Lupa.bg от криминалисти. Общо са арестувани 33 човека, но вероятно бройката им ще набъбне, тъй като в момента се разпитват други четирима. Сред задържаните престъпници е и главатарят на бандата, който е измислял схемите и е давал нарежданията, потвърди горещата новина зам.-главният прокурор Иван Гешев. 

По непотвърдена информация на Lupa.bg главатар на бандата е Борислав Димитров - Бобито. Той е свързан пряко с една от най-големите телефонни измами у нас - тази в Първомай, при която бяха задигнати над 600 000 лева. Бобито е оказал съпротива при задържането си, но е бил обезвреден.

Акцията приключи с арестите на над 30 лица у нас и в Румъния. Спипан е и главатаря на бандата

"Сред задържаните лица е и ръководителят на групата. Четирима от задържаните са били на много високо йерархично ниво в групата. В Румъния са задържани друг петима души. Останалите 23-ма задържани, са хората, които са извършвали обажданията. Всички задържани са български граждани, както и такива от ромски произход. Те са били доста добре интегрирани, видно е от жилищата им. При акцията са иззети шест луксозни автомобила. До момента има доказателства за нанесени щети от "ало" измамите в размер на 2 млн. лева. Предполагам обаче, че става дума за много по-големи суми. Акцията продължава и в момента", каза още Иван Гешев.

Иван Гешев потвърди, че служителите на МВР и прокуратурата са работили над 2 години прецизно, за да разбият ало-измамниците, от които пропищяха десетки хиляди

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че в акцията са участвали 150 служители на реда. "Това е много дълго разследване, което изпипахме внимателно и прецизно. То е стартира още през 2017 г. Изпитваме огромни трудности при документирането на престъпленията, тъй като са събрани много докателства", добави той.

"Никой не може да каже колко точно измами за извършени. В Румъния са иззети стотици български карти и ваучери. Вероятно хиляди хора са излъгани. Много от тях не подават жалба, защото се притесняват и се срамуват", завърши Иван Гешев. 

Според източник на Lupa.bg задържаната банда, контролирана от Бобито, стои и зад фамозните обири на софиянци в последната година. Няколко богати реститутки бяха ошушкани по списък за отрицателно време, като телефонните терористи им измъкнали общо над 700 000 лева. Ало-измамниците стоят и зад десетки по-дребни "удари".
Специализираната операция се е провеждала паралелно с акция в Румъния, при която са задържани 30 души. 

Една от обискираните къщи на ало-измамници

Очаквайте подробности