УЕФА подготвя изхвърляне на Юнайтед и Арсенал от Лига Европа

Спорт
15:07 - 20 Април 2021
2139
УЕФА подготвя изхвърляне на Юнайтед и Арсенал от Лига Европа

Новосформираната Европейска Суперлига по футбол предизвика големи скандали в последните 24 часа. Както е известно, дванадесет от водещите клубове в Европа (Милан, Интер, Ювентус, Реал Мадрид, Барселона, Атлетико Мадрид, Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм) се споразумяха за създаването на турнира и се опълчиха на ФИФА и УЕФА, които гласно заявиха своето несъгласие с надпреварата.    

Една от последиците за тимовете, които се решат да участват в новия турнир, е те да бъдат извадени от останалите европейски клубни турнири и дори от местните първенства.

Ройтерс съобщава сега, че се очаква два от тимовете, които стигнаха до 1/2-финалите в Лига Еропа, да бъдат отстранени моментално от турнира. Става дума за отцепилите се от УЕФА - Манчестър Юнайтед и Арсенал.

Другите два клуба на полуфиналите там са Виляреал и Рома, които обаче нямат заявено участие за Суперлигата. Решението за това се очаква да бъде взето бързо, защото по програма първите полуфинали са през следващата седмица.

По-рано стана ясно, че подобно решение се очаква да има и за Шампионската лига, където може да бъдат отстранени Манчестър Сити, Реал Мадрид и Челси, които са сред клубовете-основатели на Европейската Суперлига.

Световната футболна федерация ФИФА се въздържа от гръмки изявления след обявяването на новия европейски клубен турнир - Суперлигата. В него ще участват някои от най-богатите и популярни клубове, които са недоволни от статуквото в настоящия формат на Шампионската лига. 

"ФИФА е твърдо за солидарността във футбола и модела на справедливо преразпределение. Развитието на футбола е основна задача пред ФИФА. От наша гледна точка и в съответствие с устава на нашата организация, всяко състезание, било национално, регионално или световно първенство, трябва да отразява тези принципи на солидарност, включеност, честност и справедливост при разпределянето на финансовите средства. 

На този фон ФИФА може само да изрази неодобрение към създаването на "затворена европейска лига" извън рамките на международните футболни структури и за неспазването на основните принципи. ФИФА винаги е била за единството в световния футбол и призовава всички страни, въвлечени в разгорещени спорове, да водят спокоен и конструктивен диалог. 

От своя страна ФИФА ще направи всичко необходимо, за да помогне на съвместното движение напред в интерес на футбола", пише в прессъобщение на световната централа.