УЕФА разследва хомофобски скандал на Германия – Унгария

Спорт
15:48 - 25 Юни 2021
2111
УЕФА разследва хомофобски скандал на Германия – Унгария

От УЕФА започнаха разследване, свързано със сигнал за обиди на хомофобска основа в мача между Германия и Унгария на „Алианц Арена“ в Мюнхен. От централата са назначили инспектор, който да направи разследване на събитията около мача от последния ден на груповата фаза на Евро 2020.

Двубоят завърши 2:2, с което Германия се класира на осминафинал в турнира, докато Унгария отпадна.

В дните преди срещата имаше сериозни конфликти относно това, дали ще бъде разрешено стадионът в Мюнхен да бъде осветен в знамето на дъгата. Това се случи след като УЕФА заплаши с наказание Германския футболен съюз заради капитанската лента на ръката на вратаря на Бундестима Мануел Нойер. В срещите с Франция и Португалия той носеше лента с цветовете на дъгата.

От УЕФА отхвърлиха искането за осветяване на стадиона с цветовете на дъгата, направено от кмета на Мюнхен. То трябваше да бъде реакция на разпоредбите, одобрени в Унгария, които включват забрана „демонстрирането и насърчаването на хомосексуалността“ сред лица под 18 години. По време на срещата обаче много от феновете на Германия бяха със знамена с цветовете на дъгата, като един привърженик дори успя да нахлуе на терена преди началото на мача.

Това е второ подобно разследване след мач на Унгария на първенството, като след предишния мач на тима на „Пушкаш Арена“ се смяташе, че е имало расистки обиди към Килиан Мбапе и Карим Бензема.