УЕФА с революционно решение за Шампионска лига и Суперкупата?

Спорт
12:07 - 20 Септември 2022
1699
УЕФА с революционно решение за Шампионска лига и Суперкупата?

УЕФА ще проведе заседание на Изпълнителния съвет днес в Хвар (Хърватия) от 15:00 до 18:00 часа, на което е възможно да се вземе революционно решение за още повече пари в хазната, независимо дали финалът на Шампионска лига или Суперкупата ще се играе в САЩ, с различен формат с четири отбора.

През последните седмици много медии, сред които и „Financial Times“, съобщиха, че в УЕФА сериозно обмислят възможността финалите на Шампионска лига да се играят в САЩ и че Ню Йорк може да бъде първият домакин още през 2024 г. Целта е по този начин европейският футбол да навлезе още по-сериозно на американския пазар. Но САЩ не са единственият голям пазар, тъй като финалите на Шампионска лига могат да се пренесат в Китай или Близкия изток.

„Има два варианта, които ще бъдат обсъдени, първият е финалът на Шампионска лига да се играе в САЩ, въпреки че имаше съображения и някои от елиминационните мачове да се играят извън Европа и това не важи само за САЩ, но също и за Китай и Близкия изток. Но ръководителите на водещите клубове не са доволни и се страхуват от реакцията на феновете. Затова има и втори вариант мачовете от груповата фаза да се играят извън Европа, нещо като НБА и НФЛ, които вече домакинстват мачовете си в Европа“, съобщава „The Athletic“.

Тъй като груповата фаза на Шампионска лига няма да бъде в същия вид след 2024 година, съществува напълно реална възможност УЕФА да вземе решение Суперкупата на Европа да се състои от турнир от финална четворка и той да се провежда извън Европа. Притежателите на трите трофея, Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите ще играят в тази финална четворка за Суперкупата на Европа, като последното място предстои да бъде определено.

„Вторият вариант, ако не се получи с Шампионската лига, е Суперкупата да се играе извън Европа. От известно време УЕФА обмисля сериозно подобно нещо с няколко варианта за участници, включително шампион с още три водещи отбора. Наричаше се "въвеждащ турнир", допълва „The Athletic“.

Според съобщенията тези идеи са на Насер Ал-Келайфи, първият човек на ПСЖ и Европейската клубна асоциация (EКA), както и член на Изпълнителния съвет на УЕФА. Интересното е, че след този Изпълнителен комитет на УЕФА, в края на седмицата ще има и Асамблея на EKA в Истанбул, където ще присъства Стефано Доменикали, главен изпълнителен директор на Формула 1, който ще даде на клубовете опит за разширяване на Американският пазар, на първо място, с невероятен ръст на зрителския интерес спрямо останалия свят.

В САЩ има най-голям ръст на интереса от 150% към Шампионска лига, а скоро бяха подписани рекордни договори за телевизионни права до 2027 г., от които УЕФА и ЕКА очакват общо увеличение до 40%.