УЕФА върна напусналите Суперлигата, но им наложи санкции

От европейската централа се заканиха на "Ювентус", "Реал" Мадрид и "Барселона"

Футбол
21:40 - 07 Май 2021
2545
УЕФА върна напусналите Суперлигата, но им наложи санкции

УЕФА обяви санкциите за деветте клуба, които влязоха в проекта "Суперлига", но го напуснаха в рамките на 48 часа. Същевременно от европейската централа подчертаха, че скоро ще бъдат предприети мерки и срещу стълбовете на неосъществилия се турнир - "Ювентус", "Реал" Мадрид и "Барселона".

След извънредна среща днес, европейската футболна централа излезе с официално съобщение, в което се посочва, че 9 от 12-е основатели на Суперлигата - "Ливърпул", "Арсенал", "Челси", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм", "Интер", "Милан" и "Атлетико" Мадрид, са

се съгласили да платят по 15 млн. евро, както и да се откажат от 5% от приходите си в евротурнирите за един сезон. Средствата ще бъдат използвани за развитие на детско-юношеския футбол и подкрепа на местния спорт в Европа.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин приветства решението на оттеглилите се от проекта и потвърди, че централата ще наложи наказания и на "Ювентус", "Реал" Мадрид и "Барселона", които са стълбовете на турнира.

"На конгреса преди две седмици заявих, че само силна организация може да признае грешката си, особено в днешните времена на съд в социалните мрежи. Въпросните клубове направиха точно това.", коментира Чеферин.

"С потвърждението на клубовете за поетите задължения и готовността им да поправят разрива, УЕФА иска да затвори тази глава и да продължи напред с позитивизъм."

"Предприетите мерки са сериозни, но нищо от финансовите санкции няма да остане в УЕФА. Средствата ще бъдат инвестирани в развитието на детско-юношеския футбол и подкрепа за местния спорт в Европа. Същото не може да бъде казано за останалите част от т. нар. "Суперлига" - клубове, с които УЕФА скоро ще се заеме", се казва в съобщението.