Уест Хем спря Тотнъм, Евертън измъкна точка от Нюкасъл

Борнемут и Нотингам с ценни победи

Спорт
11:14 - 03 Април 2024
1115
Уест Хем спря Тотнъм, Евертън измъкна точка от Нюкасъл

Уест Хем спря Тотнъм по пътя към топ 4 и зона Шампионска лига. „Чуковете“ и „шпорите“ завършиха 1:1 в лондонското дерби от 31-ия кръг на Висшата лига.

Уест Хем организира опасна атака в 4-ата минута, когато Мохамед Кудус пусна много добър пас към Джаред Боуен, който стреля, но встрани от вратата на Гийелмо Викарио.

Тотнъм поведе с 1:0 в 5-ата минута. Тимо Вернер с много добър пас намери Бренън Джонсън, който отблизо вкара топката във вратата на Лукаш Фабиански.

Педро Поро стреля опасно от пряк свободен удар в 10-ата минута, но топката премина много близо до десния страничен стълб на вратата на Фабиански.

Уест Хем изравни резултата в 19-ата минута, когато Джаред Боуен центрира от корнер в наказателното поле на Тотнъм, където Курт Зума се извиси над всички и вкара топката във вратата на Викарио.

В 37-ата минута Викарио се наложи да се намесва решаващо след много хубаво изпълнение от пряк свободен удар на Джеймс Уорд-Праус.

Викарио направи впечатляващо спасяване в 48-ата минута, спасявайки много опасен удар на Михаил Антонио.

Пред Антонио се откри нова много добра възможност в 61-ата минута, но Викарио отново беше на мястото си и спаси.

В добавеното време на мача Тотнъм можеше да вкара победен гол, но ударът на Дестини Удоджи бе отразен от Лукаш Фабиански.

След това равенство Тотнъм изпусна възможността да изравни Астън Вила на четвъртото място в класирането. „Шпорите“ са пети с 57 точки и изостават на две от „виланите“. Уест Хем е седми с 45 точки.

Евертън не загуби при визитата си на Нюкасъл. „Карамелите“ прибавиха важна точка към актива си след 1:1. Александър Исак вкара за „свраките“, но гостите изравниха от дузпа към края на редовното време. Точен от бялата точка беше Доминик Калвърт-Люин.

След ремито Евертън е с 26 точки на 16-ото място и се отдалечи от опасната зона. Нюкасъл пък е осми с 44 точки.

Още във 2-рата минута „свраките“ имаха шанс да поведат, но Джейкъб Мърфи стреля в обсега на Джордан Пикфорд и английският национал спаси.

Пет минути по-късно „карамелите“ отговориха. Абдулай Дукур се озова на чиста позиция, но стреля над напречната греда.

Четвърт час след началото топката се озова в мрежата на гостите и те излязоха напред в резултата. Александър Исак преодоля Пикфорд за 1:0.

До почивката Нюкасъл натисна в търсене на втори гол. Евертън оцеля. На два пъти Джейкъб Мърфи и веднъж Исак не съумяха да се възползват от добри шансове.

Около час игра след началото Александър Исак комбинира с Дан Бърн, който успя да реализира, но попадението му не беше зачетено заради засада. Наложи се намесата на ВАР, за установи нередността.

В 66-ата минута късметът покри Нюкасъл. Удар от воле на Джеймс Ганър разтресе напречната греда.

Четвърт час преди изтичането на редовното време Пикфорд се отчете с блестящо спасяване, отказвайки Бруно Гимараеш.

Така се стигна до 86-ата минута, когато натискът на Евертън даде резултат. Гостите получиха правото да изпълнят дузпа за нарушение срещу Ашли Йънг. Доминик Калвърт-Люин застана зад топката. С малка засилка той стреля мощно в центъра на вратата и съумя да преодолее Мартин Дубравка за 1:1. Този резултат се запази непроменен до края и Евертън се поздрави с важна точка.

По същото време, в друг мач от Висшата лига Нотингам Форест победи с 3:1 Фулъм. Головете за домакините вкараха Калъм Хъдсън-Одой, Крис Ууд и Морган Гибс-Уайт още преди почивката. „Котиджърс“ върнаха едно от попаденията през втората част. Тосин Адарабиойо беше точен, но Фулъм нямаше сили за нещо повече.

Борнемут постигна ценна победа с 1:0 при домакинството си на Кристъл Палас, а Бърнли и Уулвърхемптън завършиха 1:1.