UK министър: ЕС да не издига стени около партидите на ваксините

Не бързайте с резервациите за почивки в чужбина, посъветва Бен Уолъс

Новини
19:28 - 21 Март 2021
2517
UK министър: ЕС да не издига стени около партидите на ваксините

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че ЕС „не трябва да издига стени около разпределението на ваксините“ след заплахата от Европейската комисия да блокира износа на ваксини, включително за Великобритания. Освен това Уолъс предупреди хората да не бързат да си правят резервации за летни почивки в чужбина. 

В интервю за предаването на Андрю Мар по Би Би Си, министърът на отбраната каза, че Великобритания и ЕС трябва да спазват постигнатите договорености. Той нарече „контрапродуктивен“ езика, използван от ЕК:

„ЕС говори за спазване на закона. Ние имаме задължения по закон да изпълним договорите си и светът ни наблюдава“, предупреди Уолъс. 

Министърът допълни, че трябва да се работи заедно за гарантиране на максимални производствени възможности, както за Обединеното кралство, така и за неговите приятели и партньори по света. 

По въпроса за хода на облекчаването на локдауна Бен Уолъс каза, че не е изключено удължаване на забраната за почивки в чужбина в името на контрола върху разпространяването на коронавируса. 

Според „пътната карта“ на правителсвото за излизане от локдауна почивки в чужбина могат да бъдат позволени най-рано след 17 май. 

По-рано учени предупредиха, че завръщащите се от почивка в чужбина могат лесно да пренесат на Острова нови щамове на вируса. 

Доктор Мери Рамзи, ръководител на имунизацията на английското обществено здравеопазване заяви в същото предаване на Би Би Си, че дори и тези, които са ваксинирани потенциално могат да са преносители на вируса.