Украйна иска: Обещайте, че ще станем член на НАТО!

Новини
14:28 - 09 Юли 2023
2058
Украйна иска: Обещайте, че ще станем член на НАТО!

Малко преди срещата на върха на НАТО идната седмица във Вилнюс Украйна продължи да настоява за недвусмислен ангажимент, че ще бъде приета в западния отбранителен съюз, съобщи ДПА, като цитира украинския посланик в Германия Олексий Макеев.

"На срещата на върха във Вилнюс очакваме ясна и недвусмислена покана и насока за присъединяване към НАТО", заяви той. Дори и присъединяването да не стане за една нощ, Киев очаква НАТО да не допуска повече двусмислици, добави посланикът.

Във вторник и сряда в литовската столица Вилнюс е насрочена среща на лидерите на членуващите в НАТО 31 държави, като една от точките, които ще бъдат обсъдени, е перспективата за членство на Украйна в Алианса.

Макеев предупреди, че грешките, допуснати на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., не трябва да се повтарят. Тогава Германия, по това време управлявана от тогавашната канцлерка Ангела Меркел, се противопостави на бързото приемане на Украйна в Алианса.

"Ако Украйна беше станала член на НАТО още през 2014 г., със сигурност нямаше да се стигне до анексирането на Крим, войната в Донбас, а сега и до широкомащабната руска агресивна война", подчерта посланикът.

Макеев изтъкна, че според неотдавнашно социологическо проучване повече от половината германци са за това Украйна рано или късно да се присъедини към НАТО. "Ако вече повече от половината от анкетираните в Германия са за присъединяване на Украйна към НАТО, то става очевидно, че нашето членство не означава ескалация, а път към мира", каза той.

"Единственият начин да се сложи край на руската агресия срещу Европа е да се изпрати силен сигнал от срещата на върха на НАТО през 2023 г., която има всички възможности да влезе в историята на сплотеността."

В проучване на YouGov, публикувано в събота, 42% от анкетираните в Германия са заявили, че подкрепят присъединяването на Украйна към НАТО след края на руското нашествие, а 13% дори се застъпват за незабавно присъединяване. Само 29% са принципно против присъединяването на Украйна към отбранителния съюз.