Украйна легализира криптовалутите в страната

Те се превърнаха в едно от основните средства за изпращане на дарения до жителите на страната

Новини
09:57 - 17 Март 2022
2372
Украйна легализира криптовалутите в страната

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който легализира криптовалутите в страната. Това става след като на 17-ти февруари т.г. парламентът прие закона, съобщава CoinDesk.

В дните след началото на войната в Украйна, криптовалутите се превърнаха в едно от основните средства за изпращане на дарения до жителите на страната. Законът въвежда ясни правила, правен статут и класификация на виртуалните валути.

Въвежда се изизкване за регистрация на фирмите, които ще предлагат услуги с криптовалути. Пазарът ще се регулира от украинската Национална комисия по ценни книжа и фондови пазари. Законът позволява на банките да отварят сметки на криптобросите, пише vesti.bg.

Регулаторът ще определи правилата за циркулация на виртуалните активи, ще издава разрешителните за борсите и фирмите, както и ще осигурява мониторинга и финансовия контрол. Това е и редактирана версия на закона, който беше приет още през септември 2021 г., но тогава Зеленски го отхвърли.

През последните три седмици Украйна е получила над 100 млн. долара във формата на криптодарения. Голяма част от тях са изпратени директно на жители на страната, както и за хуманитарни инициативи. Предстоят промени и в данъчните правила на страната, за да могат криптовалутите да се използват в пълния им потенциал.