Украйна не е поискала да купи старото ни въоръжение

Две комисии в парламента разглеждат два проекта на решения за оказване на военно-техническа помощ

Новини
16:33 - 02 Ноември 2022
2991
Украйна не е поискала да купи старото ни въоръжение

Към излишното старо съветско въоръжение и техника, което подлежи на продажба, не е проявен интерес от украинска страна.

Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия, която се провежда съвместно с Комисията по външна политика. Двете комисии разглеждат два проекта на решения за оказване на военно-техническа помощ на Украйна.

От думите му стана ясно още, че Министерство на отбраната изпълнява стриктно решението, което прие 47-то Народно събрание - за оказване на помощ на Украйна.

МО счита, че решението на парламента е легитимно, но трябва да бъде предхождано от детайлен анализ какъвто в момента липсва, посочи Стоянов.

Министърът на външните работи Николай Милков добави, че националният ангажимент, който е валиден още от чл. 4 на атлантическия договор, който възлага на всички държави да увеличават отбранителните си способности. Ние трябва да се грижим за увеличаване на нашите отбранителни способности, настоя Милков.

За подпомагане на Украйна се заговорило още през пролетта на 2021 г., напомни Милков.

След началото на активната фаза на бойните действия политическата фаза на войната навлязла в нов етап - кои държави-членки могат да окажат военно-техническа помощ на Украйна, посочи той и добави, че помощта, която се оказва е на национална основа.

Малко преди това от "Възраждане" настояха за отлагане на двата проекта на решения за военно-техническа подкрепа за Украйна 

(на ГЕРБ и Демократична България), защото няма анализ, достатъчно информация и едно такова решение би било непълно и не би отчело всичко, което Министерство на отбраната има предвид. Даниел Митов от ГЕРБ контрира, че точките трябва да се разгледат днес.

Кристиян Вигенин е притеснен, че подобно сериозно решение не трябва да се взима само с политическа цел, а трябва да се преценят елементите на сигурността - вътрешна и външна. Той смята, че точките трябва да бъдат отложени за следващата седмица, когато бъдат поканени службите.

Нищо не налага подобна спешност и едно такова отлагане ще даде възможност на депутатите да се подготвят много по-добре.

В крайна сметка след гласуването на депутатите на двете комисии по външна политика и отбрана, народните представители решиха да разгледат точките за оказване на военно-техническа помощ на Украйна.