Украйна постепенно включва атомните мощности

Хмелницката АЕЦ беше изключена вчера заради руските удари

Новини
21:17 - 24 Ноември 2022
1900
Украйна постепенно включва атомните мощности

Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ отново е бил включен към електропреносната мрежа на страната, съобщи областният управител Сергий Хамалий, цитиран от Ройтерс и БТА.

Атомната централа беше изключена вчера заради руските удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Междувременно руската държавна компания "Росатом" заяви, че подкрепя идеята на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, но само при условия, поставени от Русия, предаде ДПА.

"Вярваме в нея, тя ни е нужна“, каза шефът на "Росатом“ Алексей Лихачов по повод предложената зона за сигурност. "Параметрите са ясни и имаше и разговор с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси по този въпрос“ допълни Лихачов.

Той представи предложенията си за това как ще функционира въпросната зона, като изтъкна, че не трябва да се допуска Украйна да извършва обстрел, нито да се опитва да си възстанови контрола върху нея.

"В замяна разбира се, Русия няма да разполага никакви нападателни оръжия или сили, а само средства за физическа защита и за наблюдение на съоръжението“, допълни Лихачов. По думите му всички електропроводи около Запорожката АЕЦ са били повредени и изключването на реактора би осигурило само "относителна безопасност“.