Украйна разследва висши военни за корупция

Новини
21:49 - 02 Февруари 2023
3075
Украйна разследва висши военни за корупция

Украинските власти разследват висши военни служители в два отделни случая на подозрения за корупция, казаха официални лица в четвъртък, част от действията на властите срещу злоупотребите преди разговорите с лидерите на Европейския съюз в петък.

ЕС постави справянето с корупцията като изискване за присъединяването на Украйна към 27-членния съюз - процес, който отнема години, допълва "Ройтерс".

Двете страни трябва да се срещнат в украинската столица Киев на 3 февруари при символично посещение на лидерите на ЕС в Киев, което има за цел да подчертае подкрепата за Украйна с наближаването на първата годишнина от инвазията на Русия на 24 февруари 2022 г.

Президентът Володимир Зеленски заяви ясно през последната седмица, че министерството на отбраната трябва да бъде чисто от корупция и злоупотреби.

Съобщението следва оставката на заместник-министъра на отбраната Вячеслав Шаповалов миналия месец след разследване в медиите, че министерството на отбраната е заподозряно в закупуване на храни на завишени цени. "Длъжностното лице не само е знаело за доставката на нискокачествени продукти, но и е упражнявало натиск върху подчинени да приемат нискокачествени продукти във военните складове", се казва сега в съобщението.