Украйна твърди, че Русия разстрелва предали се войници

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обвини руските сили в нарушаване на правилата за водене на война

Новини
15:42 - 03 Декември 2023
3313
Украйна твърди, че Русия разстрелва предали се войници

Украйна обвини Русия във военно престъпление и започна разследване. Става дума за убийство на двама предали се войници, за което може да съди от видеоклип. Официална реакция от Москва няма, съобщава БГНЕС.

В събота кратък видеоклип, чиято автентичност може да бъде потвърдена от АФП, беше публикуван в Telegram. Той показва как двама мъже излизат от убежище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група войници. Това е последвано от нещо, което изглежда като стрелба и издигащ се дим, преди видеото да прекъсне внезапно. Прокуратурата в Донецк каза, че според предварителни данни изображенията са заснети край село Степове, близо до източния град Авдиевка, където бушуват боевете.

„На видеото се вижда как група хора в руски униформи разстрелват отблизо двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската армия, които се предадоха в плен“, пишат от прокуратурата. Следователи и прокурори са започнали разследване.

Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се класифицира като сериозно международно престъпление. Центърът за стратегически комуникации на украинската армия заяви, че притежава "потвърдена информация", че видеото показва "екзекуцията" от руските сили на "невъоръжени войници". 

"Украинските войници бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати. Те не представляваха никаква заплаха! Руската страна трябваше да ги залови и да им даде статут на военнопленници", написа украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец в Telegram. Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обвини руските сили в нарушаване на правилата за водене на война. Украинската армия призова международната общност да потърси "отговорност" на военното ръководство на Русия.